U VLASOTINCU DANAS URUČENI UGOVORI DOBITNICIMA SREDSTAVA IZ LOKALNOG FONDA ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDE

U okviru projekta „Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede“ koji u opštini Vlasotince sprovodi Fondacija Ana i Vlade Divac sa Centrom za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga i opštinom Vlasotince, danas su potpisani ugovori sa korisnicima koji su izabrani konkursom za dodelu sredstava za podsticaj poljoporivrede.

Konkursom koji je bio otvoren do 28. marta 2023. godine, pruža se podrška fizičkim licima koja se bave stočarstvom. Ukupna podeljena sredstva po ovom konkursu su 3.000.000,00 dinara.

Kako je ovom prilikom kazao predsednik opštine Bratislav Petrović Vlasotince je jedna od 13 lokalnih samouprava u kojoj je u 2020. godine osnovan Lokalni fond za razvoj poljoprivrede. On je naglasio da su sredstva predviđena za 12 korisnika i da je maksimalni iznos 250.000 dinara po korisniku, od čega lokalna samouprava subvencioniše kupovinu sa 20 odsto bespovratnih sredstava, dok preostala sredstva korisnik vraća bez kamate naredne tri godine u fond iz koga će se narednih godina podržavati drugi poljoprivrednici.

Kako je istakla direktorka Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga Dragana Belenzada opština Vlasotince može poslužiti kao dobar primer i ostalim lokalnim samoupravama jer podstiče razvoj poljoprivrede u ovom slučaju stočarstva.

Lokalni fond za podsticaj razvoja poljoprivrede osnovan je uz podršku Projekta „Velika mala privreda“ koji finansira USAID, naglasila je u ime ove razvojne organizacije Miroslava Panić.

Vlasotince je jedna od četiri opštine sa kojom je u okviru projekta „Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede“ potpisan ugovor o osnivanju fonda čija je namena pružanje višegodišnje podrške poljoprivrednicima putem korišćenja finansijskih sredstava koja obezbeđuju lokalna samouprava i Fondacija Ana i Vlade Divac. Kako je kazao Milijan Marač ovo su podsticajna sredstva kojima fondacija daje podstrek za razvoj stočarskje proizvodnje.

Ivan Stefanović potpisnik ovog ugovora, ali i hrabar mladi čovek koji se iz Novog Sada vratio u Vlasotinački kraj na svoje pradedovsko ognjište. On ističe da je kao suprug i otac troje male dece ponosan, ali i uporan da oživi stočarstvo koje je na ovim prostorima vekovima prisutno.

Kako je ovom prilikom zaključeno opština Vlasotince će i u narednom periodu nastaviti saradnju sa svim razvojnim organizacijama u cilju podrške razvoju stočarstva na svojoj teritoriji.

AGRO EKRAN