U VUČJU ODRŽANA TRADICIONALNA MANIFESTACIJA „DANI KRUŠKE“

Manifestacija „Dani kruške“ održana je po osmi put u Vučju, a za cilj ima promociju poljoprivrednih proizvođača i kulture po kojoj je vučjanski kraj prepoznatljiv. Pod zasadima krušaka na teritoriji Grada Leskovca je preko 530 hektara, što je nekih 10% ukupne površine koja je pod voćem u Jablaničkom kraju.

Obraćajući se okupljenima gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović, je rekao da se lokalna samouprava trudi da poljoprivrednim proizvođačima pruži finansijsku podršku koja će im olakšati rad.

On je naglasio da lokalna samouprava subvencijama stimuliše sve grane poljoprivrede, pa i voćarstvo, a ujedno teži da stvori što bolje uslove unapređenjem putne infrastrukture i elektrifikacijom polja.

Predsednik Saveta mesne zajednice Zoran Nikolić, podsetio je da je kruška, uz višnju, jedno od najomiljenijih voća kod Srba.

On je naglasio da se kruška koristi  kao konzumno voće, kao kompot, sušeno voće, ali najviše kao destilat u obliku rakije. Nažalost, ova godina je bila loša za krušku, slabiji je rod, ali se nadamo da sledeće godine neće biti bolje.

Nagrade za najbržu pripremu kruške za kompot, na takmičenju koje je bilo organizovano dobila je Tanja Aleksić.

U okviru ove manifestacije proizvođačima ovog voća uručene su prskalice, trimeri i ostali poljoprivredni alati.

Članice Foruma žena Gradskog odbora Srpske napredne stranke Leskovac, na čelu sa predsednicom Kristinom Vasiljković, podržale su ovu manifestaciju pripremom raznih đakonija od kruške.

Dani kruškeVučje