Učestale padavine pogodovale razvoju gljivičnih oboljenja kod krompira

Usevi krompira na području Jablaničkog okuga nalaze se u različitim fazama razvoja, od vađenja ranijih sorti do faze sazrevanja poznih.

Bojana Karapandžić, savetodavac za zaštitu bilja u leskovačkoj PSSS ukazala je na to da su učestale padavine i povećana relativna vlažnost vazduha u prethodnom periodu pogodovale razvoju gljivičnih oboljenja, što je uticalo i na brže propadanje cime na pojedinim parcelama. U usevima u kojima je cima još uvek prisutna, u cilju zaštite preporučuje se tretman registrovanim fungicidom, pri čemu se mora voditi računa o karenci preparata.

Ona ističe da su na feromonskim klopkama postavljenim u usevima krompira, registrovane veće brojnosti odraslih jedinki krompirovog moljca.

Usled učestalih padavina narušeni su bankovi, a krtole su blizu površine zemlje što krompirovom moljcu otvara put da dođu do krtola i polože jaja.

U usevima gde cima još uvek nije propala, neophodno je održavati bankove, sprečiti stvaranje pukotina, kako bi krtole bile zaštićene pod zemljom, savet je nadležnih iz PSSS Leskovac.

Opširnije u vestima TV ,,4S”.