UKOLIKO VODITE NA LETOVANJE DECU ANTIPIRETIK I PROBIOTIK SU SASTAVNI DEO PUTNE APOTEKE

Kako je i na letovanju ponekad nemoguće izbeći povrede, prehlade i druge bolesti, pedijatri preporučuju roditeljima da na put obavezno ponesu preparate i lekove za prvu pomoć.

U maloj ručnoj torbi ili “putnoj apoteci” poželjno je imati, kaže dr Slađana Cvetanović, načelnica Dečjeg dispanzera u Leskovcu probiotik i prašak za rehidrataciju koji se koriste za stomačne tegobe.

Neophodno je poneti i nešto od antipiretika, odnosno lekova za snižavanje temperature, lek za alergije, kapi za ispiranje oka i nosa, sprej za ispiranje rana, hanzaplast, toplomer i preparate za sunčanje sa zaštitnim faktorima.

Na putovanje treba poneti i lekove protiv mučnine, a poželjno je imati i masti ili sprej protiv komaraca.

Kako naglašava dr Cvetanović ne bi bilo loše nedelju dana pre nego se krenete na put da mališanima dajete probiotik kako bi pripremili dečiji organizam na promenu klime.

Kao što iznenadna prehlada, temperatura ili povreda mogu da pokvare odmor, na moru se može dogoditi i da nas opeče morska zvezda ili ubode morski jež.

U slučaju da vas ubode morski jež ili opeče meduza prva pomoć je popiti lek za alergiju, a zatim, obratiti se najbližoj ambulanti.

Lekari podsećaju da se i na moru ne izlažemo sunčevim zracima u periodima od 10 do 17 sati, koristimo kreme za suncanje sa zaštitnim faktorima, kao i da zaštitimo glavu i lice šeširom i naočarima za sunce.

Čuvajmo zdravlje