Uskoro jedinstveni informaconi sistem u prosveti

Prva faza uvođenja jedinstvenog informacionog sistema u prosveti biće završena u martu sledeće godine, kada će svakom učeniku i studentu u Srbiji biti dodeljen jedinstveni obrazovni broj .
Kako kažu u Ministarstvu prosvete  dodeljivanjem tog broja država će  biti u mogućnosti da učenike i studente prati kroz čitavo školovanje, od predškolskog obrazovanja, pa do fakulteta.
JOB će predstavljati individualnu i neponovljivu oznaku koja se sastoji od 16 karaktera, a  sve u skladu sa važećim propisma u oblasti obrazovanja i vaspitanja, kao i sa pravilima o zaštiti podataka o ličnosti.
Uvođenje JOB će  pojednostaviti procedure upisa u škole i na fakultete, pa više neće biti potrebno dostavljati silne dokumente prilikom prelaska sa jednog nivoa obrazovanja na drugi, jer će ceo set podataka pratiti učenika.
U Ministarstvu prosvete  navode da će do kraja čitavog procesa u jedinstvenom informcionom sistemu prosvete postojati ukupno osam različitih registara podataka. Iz faze u fazu nastajaće registar ustanova, registar zaposlenih u ustanovama, registar dece, učenika i odraslih, registar domova učenika, registar akreditovanih visokoškolskih ustanova, registar akreditovanih studijskih programa, registar studenata i registar zaposlenih u visokoškolskim ustanovama.
Roditeljima i učenicima informacioni sistem i podaci koji budu dostupnu pomoći će pri odabiru buduće škole i zanimanja, jer će se bolje sagledavati potrebe tržišta rada, a korist od uvođenja ovog sistema imaće i privreda.