VAKCINACIJA I POŠTOVANJE SVIH PROPISANIH MERA ZAŠTITE SU PREDUSLOVI U BORBI SA EPIDEMIJOM VIRUSA KOVID 19

U okviru Izveštaja Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu koji je podneo epidemiolog dr Ivan Sokolović upućen je apel stanovništvu da se pridržava svih propisanih epidemioloških mera. Ovo kako je podvukao dr Sokolović podrazumeva izbegavanje kontakata i obavezno vakcinisanje kako bi se smanjilo širenje coronavirusa. On je izneo podatak da je do sada na teritoriji grada Leskovca dato 35.064 doza vakcina, a revakcinisano 14.496 lica.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je podvukao da broj novoobolelih lica stalno raste što potvrđuje i činjenica da je trenutno u leskovačkoj Kovid bolnici hospitalizovano 105 pacijenata, a od tog brija iz Leskovca 69, bilo je 14 prijema, a 9 pacijenata je otpušteno iz bolnice. Dva pacijenta su upućena u Kovid centar u Kruševcu. Na kiseoniku je većina hospitalizovanih, čak 81 pacijent, a na respiratoru 3.

Gradonačelnik je naglasio da je za ovih godinu dana koliko je prošlo od proglašenja vanredne situacije zbog globalne epidemije zarazne bolesti kovid-19 čitav krizni štab svojim radom i odlukama nastojao da se širenje virusa smanji i da javnost dobija blagovremene i tačne podatke o situaciji.

Cvetanović je podsetio da je grad Leskovac u prethodnih godinu dana organizovao rad kol centra za pomoć najstarijim sugrađanima gde je pomoć pružilo 420 volontera koji su primili preko 9000 poziva i preko 4000 puta izašli na teren. Rad gradskih i republičkih službi, kako je naglasio Cvetanović  bio je organizovan tako da ne ugrožava zdravlje ljudi, vršila se redovna dezinfekcija javnih površina, u saradnji sa stručnjacima iz Rusije i lekarima iz viših zdravstvenih institucija.

Cvetanović je zahvalio i na ukazanoj pomoći predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića i Vlade, jer je dobijena oprema za novoformiranu Kovid bolnicu i to dezinfekciona sredstva i medicinska apatatura, tri klinička, šest mobilnih respiratora, dva rendgen aparata, gasni analajzer i deset monitora za praćenje vitalnih funkcija. Zahvaljujući ovoj pomoći, leskovačka bolnica sada ima 16 respiratora. Ta pomoć je omogućila da bolnica od početka formiranja brine o više od 2500 pacijenata. Nažalost, iz ove bitke nismo izašli bez gubitaka. Mnogi su izgubili svoje najmilije i njih ćemo se zauvek sećati, zaključio je gradonačelnik Goran Cvetanović.

Dr Nebojša Dimitrijević je kazao da će u Leskovac uskoro stići najsavremeniji testovi za proveru statusa antitela kako bi se borba kriznog štaba za zdravlje građana Leskovca još više unapredila. Ova vrsta testiranja, prema rečima dr Dimitrijevića će se vršiti potpuno besplatno, a građani će moći da se jave, pre svega, Opštoj bolnici Leskovac i Domu zdravlja.

 

Gradski štab za vanredne situacije