,,ZAJEDNICA SE GRADI SRCEM” ZAJEDNIČKI PROJEKAT OPŠTINA BOJNIK, LEBANE I MEDVEĐA ZA DECU I OMLADINU SA SMETNJAMA U RAZVOJU

U cilju unapređenja socijalnog uključivanja marginalizovanih grupa dece, opština Bojnik u saradnji sa opštinama Lebane i Medveđa, civilnog društva Udruženjem “Građanski savet opštine Bojnik“ i Udruženjem za podršku dece sa smetnjama u razvoju “Srce za decu“ iz Medveđe sprovodi projekat „Zajednica se gradi srcem – Uvođenje usluge Dnevni boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju u opštinama Medveđa i Lebane“. Vrednost ovog projekta je 63.780 CHF.

Projektom se uspostavlja model međuopštinske saradnje na razvijanju, uvođenju i pružanju usluge socijalne zaštite Dnevni boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju u opštinama Bojnik, Medveđa i Lebane.

Usluga je namenjena deci i omladini sa smetnjama u razvoju, a podrazumeva podršku i podsticaj za osamostaljivanje, shodno njihovim potrebama, željama i mogućnostima.

Projekat je istovremeno usmeren na podizanje nivoa informisanosti o izazovima i potrebama dece i omladine sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica u lokalnim partnerskim zajednicama, a u cilju stvaranja inkluzivnijeg ambijenta za osetljive grupe dece i omladine.

Uz mentorsku podršku licenciranog pružaoca usluge iz Bojnika, udruženje „Srce za decu“ iz Medveđe će unaprediti svoje kapacitete za pružanje usluge, dok će u Lebanu grupa roditelja dece sa smetnjama u razvoju formirati organizaciju civilnog društva koja će takođe uz mentorsku podršku razviti svoje kapacitete za pružanje usluge Dnevnog boravaka za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju.

Tokom trajanja projekta, uslugu će pružati licencirani pružalac usluge iz Bojnika, a na osnovu međuopštinskog sporazuma o saradnji. Uvođenje i pružanje usluge biće utemeljeno u lokalnom normativnom okviru ovih opština, kroz izmene odluka o socijalnoj zaštiti i usvajanje pravilnika o pružanju usluge.

Uslugu dnevni boravak tokom trajanja projekta dobiće 23 korisnika/ca (Bojnik (8), Lebane (8) i Medveđa (7)), a roditelji, građani/ke i predstavnici lokalnih organizacija iz tri opštine imaće priliku da učestvuje na tri porodične konfrencije, koje će se baviti ovom tematikom.