Završeni radovi na izgradnji sistema podnog grejanja u hramu Svetog Simeona Mirotočivog

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, sa svojim saradnicima obišao je hram Svetog Simeona Mirotočivog u naselju Dubočica, u kome su završeni radovi na izgradnji i izradi sistema podnog grejanja crkve .

,,Vera u naše živote unosi harmoniju, pruža ispravan smer čovekovim čulima, razumu, osećanjima i volji, a da bi jedan narod opstao u budućnosti mora da neguje svoju tradiciju i da se seća prošlosti, a ukoliko želimo svetlu budućnost ne smemo zaboraviti našu prebogatu prošlost. Uloga vere i Srpske pravoslavne crkve je od izuzetnog značaja u očuvanju i razvijanju identiteta srpskog naroda. Briga i ulaganja u verske objekte u velikoj meri doprinose tome. Bog je svuda oko nas, u svakom verujućem biću. Verski objekti, naše crkve, hramovi i manastiri predstavljaju mesto okupljanja i čuvanja vere. Ulaganje u njih je ulaganje u istoriju, tradiciju ali i budućnost“, rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

Izgradnja hrama u Dubočici je započeta još 2005. godine, zbog nedostatka sredstava prekinuta i ponovo nastavljena 2014. godine. Gradonačelnik Cvetanović je podsetio da je u njega uloženo oko 22 miliona dinara i dodao:

„Za podno grejanje, kojim će biti obezbeđeni bolji uslovi za boravak vernika u hramu, izdvojeno je 4,2 miliona. Radovima izvedenim u okviru postavljanja grejanja stekli su se uslovi za postavljanje mermernog poda u mozaiku prema arhitektonskom rešenju Dimitrija Pavlovića, stručnjaka u dizajniranju i izradi crkvenih podova. Ovaj projekat biće izveden u toku ove godine. Njegova vrednost iznosi 10 miliona dinara.“

Leskovac je jedan od retkih gradova koji se mogu pohvaliti gradonačelnikom čija je porodica ktitor verskih objekata.

,,Nastavićemo da i u narednom periodu ulažemo u verski turizam, a u prilog tome govori činjenica da su izdvajanja za ove namene duplirana za 2019. godinu i iznose oko 10 miliona dinara“, kazao je Cvetanović.

Čestitajući Božić, pozdravom Hristos se rodi, starešina hrama Svetog Simeona Mirotočivog Zvonimir Živković zahvalio se gradu i gradonačelniku Goranu Cvetanoviću na svemu što je do sada učinjeno, kako bi se izgradnja ovog hrama privela kraju i rekao da se nada da će dobra saradnja biti nastavljena.

Ovom prilikom on je pozvao građane da sutra, 09.januara, prisustvuju liturgiji koju će služiti Vladika niški gospodin Arsenije.