Završna konferencija projekta Nemačke razvojne saradnje koji implementira GIZ „Podsticanje zapošljavanja mladih“

Na završnoj konferenciji  projekta Nemačke razvojne saradnje koji implementira GIZ „Podsticanje zapošljavanja mladih“, a koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije, zaključeno je da je sticanje znanja i veština mladih preduslov ekonomskog razvoja Srbije. Ovo je potvrdilo više od 500 mladih, koji se bave poljoprivredom, a koji su dobili priliku da pokrenu  ili prošire svoje poslovanje.

Na konferenciji prisutne je pozdravio ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji,  Tomas Šib, koji je istakao značaj realizovanih aktivnosti za zapošljavanje i ostanak mladih na selu.

Na skupu je govorio i minista omladine i sporta Vanja Udovičić.

Ispred lokalne samouprave Grada Leskovca konferenciji je  prisustvovala zamenica gradonačenika dr Jasmina Ranđelović.

Svoje pozitivno iskustvo preneo je Dušan Milojković, povrtar iz Leskovca.

Podsetimo, putem GIZ-a u Leskovcu je od 2015-2019. realizovan projekat „Podsticanje zapošljavanja mladih”. Ukupna vrednost projekta je deset miliona evra. Grad Leskovac je partner na projektu za realizaciju u celom Jablaničkom okrugu, kao administrativni i logistički centar okruga. Kroz projekat je podržana jedna zemljoradnička zadruga, dva pčelarska udruženja iz Leskovca, i novoformirano udruženje mladih pčelara APIS iz Medveđe.

Takođe opremljena je radionica za zavarivače u Tehničkoj školi Rade Metala. Ukupan broj podržanih mladih kroz kroz opremu i razne obuke za grad Leskovac je 506.