Televizija 4S - Vesti za Leskovac, Bojnik, Lebane i Medveđu

Bolji uslovi života za romske porodice u naselju “Jablanica” u Lebanu

U Lebanu je obeležen završetak projekta „Poboljšanje standarda života u romskim naseljima“. U okviru EU projekta podrške poboljšanju standarda života u romskim naseljima, unapređeni su uslovi života 38 porodica u romskom naselju “Jablanica” u Lebanu.

,,Projektom koji je finansirala Evropska unija, sufinansirala Republika Srbija, realizovalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstvo finansija – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU, a na terenu sprovela organizacija Help i opština Lebane,rekonstruisano je 8 objekata sa 38 stambenih jedinica u naselju „Jablanica“ čime su obezbeđeni minimalni sanitarni uslovi za dostojanstven život 38 porodica ovog naselja. Ukupna vrednost izvedenih radova je 150,000.00 evra.  Pored toga u okviru projekta izgrađeno je i sportsko dečije igralište ukupne vrednosti 14,700.00 evra“, kazao je državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Lakićević .

Opština Lebane omogućila je realizaciju ovog projekta ozakonjenjem objekata ovog naselja, kao i obezbeđivanjem lokacije za izgradnju sportskog igrališta čime je pokazala visok stepen odgovornosti za rešavanje izazova svih njenih građana i pokazala primer drugima, kako se na najbolji način mogu koristiti sredstva Evropske unije, rečeno je ovom prilikom.

Za romsko stanovništvo koje živi u ovom naselju, ovaj projekat znači mnogo, jer oni sada imaju elementarne uslove za život, kazao je predsednik opštine Lebane Ivan Boganović .

Na teritoriji opštine Lebane ima 11 romskih naselja, u kojima živi 1870 Roma, u planu je da i oni u narednom periodu dobiju osnovne uslove za život.

Komentari su zatvoreni.