Televizija 4S - Vesti za Leskovac, Bojnik, Lebane i Medveđu

DANAS JE CRKVENA NOVA GODINA I ALIMPIJE STOLPNIK

Srpska pravoslavna crkva obeležava danas početak nove crkvene godine i slavi Svetog Simeona Stolpnika – velikog čudotvorca, koji je danonoćno stajao na stubu i molio se.

SPC, kao i još neke pravoslavne zajednice širom sveta koje poštuju julijanski kalendar praznuju danas Crkvenu novu godinu, kada počinje novi godišnji ciklus prizivanja molitvenog zastupništva svetih po minejskom, mesečnom, bogoslužbenom krugu.

Tokom istorije postojala su dvoumljenja kada će se obeležavati početak Crkvene Nove godine, pa je tako u Srbiji ona obeležavana u martu sve do vladavine cara Dušana. Na Prvom i Šestom Vaseljenskom saobru smatralo se da je važno da početak Crkvene Nove godine bude u septembar, jer, oko praznika jevrejske Nove godine, koja je bila pre nekoliko dana, Isus Hristos, ušavši u sinagogu, oglasio je godinu milosti Gospodnje.

- Advertisement -

Simeon Stolpnik je rodom Sirjanin.Roditelji su mu bili seljaci, a u 18. godini je pobegao od kuće i zamonašio se. Tokom monaškog života sebe je stavljao u muke – postio je stalno, ponekad i po 40 dana bez prestanka.

Sveti Simeon Stolpnik odlucio se i na težak podvig – život na stubu (stolpu), po cemu je nazvan Stolpnik i tako je živeo.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetom prepodobnom Alimpiju Stolpniku, svecu koji je mnogim porodicama krsna slava.

- Advertisement -

Komentari su zatvoreni.