Televizija 4S - Vesti za Leskovac, Bojnik, Lebane i Medveđu

DANAS JE SVETSKI DAN ANESTEZIOLOGA

Pod sloganom “kad je teško – anesteziolog” ove godine se obeležava svetski dan anesteziologa. U danima kada ponovo raste broj obolelih od Kovida raste i značaj anesteziologa. Anesteziolozi su naročito bitni kod pacijenata na respiratorima. Prva opšta  etarska anestezija urađena je na današnji dan 1847 godine u Generalnoj bolnici u Masačušetsu u SAD-u. Ono što je interesantno prvu anesteziju uradio je stomatolog. Kako u izjavi za TV4S kaže dr Slobodan Gavrilović, načelnik Odeljenja anesteziologije Leskovačke opšte bolnice ovo je jedan od najznačajnijih datuma za medicinu.

Kada  imamo operaciju znamo ko će nas operisati, ali ne i ko će nas održavati u životu tokom operacije , tako da i dalje anesteziloge nazivaju lekarima u senci hirurga.Dr Gavrlilović , ističe da je epidemija kovida 19 ,,gurnula anesteziologe u prve borbene redove i pokazala koliko su oni važna karika u čitavom lancu timske borbe”.On dodaje da su anesteziolozi bili angažovani od proglašenja pandemije I vanrednog stanja od marta do sada sa kraćím pauzama, a leskovački anesteziolozi išli su I u Niš , gde su kao ispomoć radili u Kliničkom centru I na taj način dali ogroman doprinos u spašavanju ljudskih života.

Ne treba zaboraviti činjenicu da su pored borbe sa corona virusom leskovački anesteziolozi obavljali I redovne operacije , ističe dr Gavrilović. Neizostavna je i činjenica   da je timski rad Odeljenja anesteziologije, kako lekara , tako I tehničara   trajao tokom vanrednog stanja , ali i posle toga   nekada I po 24 sata. ’’Kad je teško- anesteziolog’’ je slogan koji u potpunosti ilustruje obeležavanje ovogodišnjeg njihovog  Svetskog dana , ali bi smo mi dodali da je njihovo požrtvovanje, profesionalizam , humanost i solidarnost nešto što krasi ove ljude koji sa puno ljubavi pristupaju poslu, a pacijentu sa poštovanjem i ohrabrenjem koje je preduslov za borbu sa bolestima i kasnijim ozdravljenjem.

Komentari su zatvoreni.