Televizija 4S - Vesti za Leskovac, Bojnik, Lebane i Medveđu

Dve srpske premijere: Regionalni filmovi u programu festivala LIFFE u Leskovcu

Na dvanaestom izdanju Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE, koji se održava u Leskovcu od 18. do 22. septembra, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra, biće prikazano i devet regionalnih filmskih ostvarenja.
Osam filmova će se naći u takmičarskom programu, a premijerno u Srbiji će biti prikazana ostvarenja „Sin” rediteljke Ines Tanović iz Bosne i Hercegovine, kao i slovenački „Glumim, jesam” Miroslava Mandića. Crnogorski film „Poslednji Yu filmski romantik” Radoslava Stanišića biće prikazan van takmičarske selekcije.
Film “Sin” rediteljke Ines Tanović otvorio je 25. Sarajevo Film Festival, a biće i ovogodišnji bosanski kandidat za Oskara. U Leskovcu će ovo ostvarenje imati međunarodnu premijeru u subotu, 21. septembra u 19h, u Narodnom pozorištu.
Ostvarenje „Glumim, jesam” Miroslava Mandića je koprodukcijski projekat Slovenije, BiH i Hrvatske, i govori o životu i radu profesionalnih glumaca. “Glumim, jesam” će na repertoaru biti u četvrtak, 19. septembra u 19h u Narodnom pozorištu.
„Ti imaš noć” Ivana Salatića iz Crne Gore, biće na repertoaru u sredu, 18. septembra u 21.30, u dvorani Bioskopa LKC.
“Poslednji Srbin u Hrvatskoj “ biće prikazan u četvrtak, 19. septembra u 19.30, u Bioskopu Leskovačkog kulturnog centra.
Film „Sam samcat” hrvatskog reditelja Boba Jelčića regionalna je koprodukcija u kojoj su učestvovale i Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, ali i Holandija. Ovaj film će biti na repertoaru u četvrtak, 19. septembra u 21.30, u Bioskopu Leskovačkog kulturnog centra.
Severnomakedonski film „Gospod postoji, njeno ime je Petrunija” donosi satiru utemeljenu na istinitoj priči o ženi koja ulazi u okršaj sa zastarelim tradicijama.  Rediteljka filma je Teona Strugar Mitevska, a njeno ostvarenje će biti prikazano u petak, 20. septembra u 19.30, u dvorani Bioskopa LKC.
“Osmi povjerenik” hrvatskog reditelja Ivana Salaja prati Sinišu Mesjaka, arogantnog i ambicioznog političara u usponu,koji se nađe u središtu skandala. Ovaj film će publika LIFFE-a moći da pogleda u petak, 20. septembra u 21h, u Narodnom pozorištu.
Slovenački film „Posledice” režirao je Darko Škante, a njegova projekcija zakazana je za subotu, 21. septembar u 19.30, u dvorani Bioskopa LKC.
Van takmičarskog programa biće prikazan crnogorski film „Poslednji Yu filmski romantik” Radoslava Stanišića, u subotu 21. septembra u 21.30, u Bioskopu LKC.
O nagradama za najbolje filmove, režiju i glumce dvanaestog LIFFE festivala odlučivaće tročlani žiri u sastavu: reditelj Vinko Brešan iz Hrvatske (predsednik žirija), reditelj Nenad Dizdarević iz Bosne i Hercegovine, i glumica Bojana Maljević iz Srbije.

Komentari su zatvoreni.