Televizija 4S - Vesti za Leskovac, Bojnik, Lebane i Medveđu

INTERNACIONALNI FESTIVAL FILMSKE REŽIJE LIFFE ODRŽAĆE SE U LESKOVCU PO 14. PUT OD 16. DO 21. SEPTEMBRA

Kako je rečeno na pres konferenciji u Leskovačkom kulturtnom centru sve pripreme za otvaranje Internacionalnog festivala filmske režije su privedene kraju.

Direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić kazala je da će festival biti otvoren projekcijom filma Nebesa Srđana Dragojevića u Narodnom pozorištu u 19 sati.Ona je dodala da će tokom trajanja festivala, u Narodnom pozorištu, Leskovačkom kulturnom centru i na onlajn platformi biti prikazano dvadesetak filmova samo u takmičarskom delu programa, a posetioce očekuju i projekcije studentskih filmova, promocije knjiga i tribine.Ono što karakteriše LIFFE je činjenica da je ovaj festival prešao nacionalne granice i postao regionalni i da on predstavlja retrospektivu svih filmova ex yu prostora.

Kako je naglasio urednik Filmskog programa Leskovačkog kulturnog centra Dragan Jović prve večeri na repertoaru je i film Lihvar Nemanje Ćeranića, a do kraja festivala u Narodnom pozorištu će biti prikazana još dva ostvarenja iz Srbije  Živ čovek Olega Novkovića i Oaza Ivana Ikića, kao i srpska premijera hrvatskog filma Murina rediteljke rediteljke Antonete Alamat Kusijanović i Plavi cvijet Zrinka Ogresta..

Jović je podvukao da sve projekcije u Leskovačkom kulturnom centru počinju od 21 sat, a na repertoaru su i filmovi Čisto ljudski reditelja Igora Ivanova iz Severne Makedonije, Tabija Igora Drljače iz Bosne i Hercegovine, Tereza 37 Danila Šerbedžije iz Hrvatske i film Zastoj koji je režirao Vinko Moderndorfer iz Slovenije.

- Advertisement -

Svake festivalske večeri filmovi će biti emitovani od 19 i 21 sat i na onlajn platformi.

Za subotu, 18. septembra od 19 sati, organizatori u Leskovačkom kulturnom centru najavljuju tribinu na kojoj će gostovati glumac Ljubomir Bandović, a pretposlednjeg dana festivala gost tribine će biti Miša Janketić.

Ovogodišnji LIFFE zatvoriće filmovi Nečista krv – Greh predaka i Bure Baruta Gorana Paskaljevića, koji je van takmičarske konkurencije, a tada će biti uručene i nagrade.

Podsetimo, ovogodišnji laureat nagrade “Živojin Žika Pavlović”, koju Internacionalni festival filmske režije – LIFFE u Leskovcu dodeljuje za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu, je reditelj, scenarista i dramski pisac Goran Marković.

- Advertisement -

Komentari su zatvoreni.