Televizija 4S - Vesti za Leskovac, Bojnik, Lebane i Medveđu

„Kulturno-istorijska baština juga Srbije“ u Vizitorskom centru Teodora

Drugi dan naučnog skupa „Kulturno-istorijska baština juga Srbije“, održan je u Vizitorskom centru Teodora na Caričinom gradu.

Prisutnima se na početku obratio predsednik opštine Lebane, Ivan Bogdanović.

,,Iako je istraživanje na lokalitetu Caričin grad počelo još 1912. godine, na ovom mestu uopšte, do danas nije bilo značajnijeg naučnog skupa čija je tema Justinijana prima jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta  u Srbiji.Sama ta činjenice ne govori o nezainteresovanosti  naučne i stručne javnosti za ovaj lokalitet, naprotiv već o nedovoljenoj saradnji naučnih ustanova sa lokalnom samoupravom, što je za posledicu imalo nedovoljnu i neadekvatnu promociju ovog arheološkog bisera. Mi u lokalnoj samoupravi na ovaj skup gledamo kao na prekretnicu, u boljem razumevanju pre svega i saradnji sa Narodnim muzejem u Leskovcu“, kazao je Bogdanović.

,,Nedavna poseta predsednika Aleksandra Vučića, kada je obećao značajna ulaganja države u opremanje lokaliteta, ali i Vizitorskog centra, za sve nas treba da bude obaveza da od ovog mesta napravimo centar okupljanja arheologa, istoričara iz čitave Srbije,regiona i Evrope, ali i turista. Izgovora više nema, jer sve ostaje na nama, na našoj veri u uspeh i sposobnosti da pokažemo da možemo, i da ćemo učiniti sve da za nekoliko godina Caričin grad bude na listi Uneska kao deo svetske kulturne baštine“, dodao je predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović.

Profesor doktor Momčilo Pavlović, kazao je da je Caričin grad svetska referenca, koja prevazilazi lokalne i srpske okvire i to je tačka koju mi možemo da ponudimo čitavom svetu.

Komentari su zatvoreni.