Televizija 4S - Vesti za Leskovac, Bojnik, Lebane i Medveđu

LESKOVAC PROSLAVIO GRADSKU SLAVU

Srpska pravoslavna crkva danas slavi  Silazak Svetog Duha na apostole, praznik koji se smatra rođendanom Hrišćanske crkve, a koji je u narodu poznat i kao Sv. Trojica ili Pedesetnica.Grad Leskovac ovaj dan proslavlja kao svoju slavu.

 

U spomen ovog važnog i znamenitog događaja, silaska Svetog Duha na apostole i u čast Svete Trojice, Boga u tri lica, a posebno u čast Svetog Duha, slavi crkva praznik koji se zove Pedesetnica, jer se slavi u pedeseti dan posle Pashe – Vaskrsa, kada su Judeji slavili svoju Pedesetnicu. S toga ovaj praznik ima tri naziva: Trojice, Silazak Svetog Duha naapostole (Duhovi ) i Pedesetnica (Pentekoste).

Povodom Svete Trojice jutros je u istoimenoj crkvi u Leskovcu episkop niški  Arsenije uz sasluženje leskovačkog sveštenstva služio liturgiju kojoj su pored građana našeg grada prisustvovali i gosti iz Belorusije.

Kako tradicija nalaže litija je prošla glavnom ulicom i završila u gradskom parku kod zapisa, odnosno starog stabla kestena koji je tim povodom osveštao vladika Arsenije.
Nakon završene litije presečen je slavski kolač u crkvi i još jedan u Svečanoj Sali grada, a tada je ovogodišnji domaćin slave direktor TOL-a Nebojša Kocić slavu predao Ivanu Iliću, direktoru Doma učenika koji će iduće godine biti domaćin.

Prigodnom besedom obratio se je i episkop niški Arsenije koji je govorio o značaju ovog dana.

Svete Trojice je bitan dan za Leskovac jer omogućava poštovanje tradicije , očuvanje identiteta i negovanje naše kulturno istorijske baštine, kazala je ovim povodom zamenica gradonačelnika Leskovca  dr Jasmina Ranđelović.

 

Na svečanosti presecanja slavskog kolača u Gradskoj Sali prisustvovali su predstavnici javnog i političkog života Leskovca, kao i brojni gosti.

Komentari su zatvoreni.