Televizija 4S - Vesti za Leskovac, Bojnik, Lebane i Medveđu

Mališani u Leskovcu dobili „Dečje sokače“

 

Gradonačelnk Leskovca Goran Cvetanović presecanjem lente zajedno sa decom, otvorio je  „Dečje sokače“, koje se nalazi između “Šop–Đokićeve” kuće i dečjeg igrališta “Actavis”.

U dvorištu “Šop-Đokićeve” održana je i manifestacije “U susret srpskoj slavi” koju je Turistička organizacija grada Leskovca organizovala u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Predškolskom ustanovom “Vukica Mitrović”, kao i aktivom prehrambenog smera Poljoprivredne škole.

Leskovac je grad kojem su deca na prvom mestu, grad u kojem niču parkići, igrališta tereni u kojem se grade i renoviraju škole, grad koji je bogat dečjim manifestacijama i u kojem sve ustanove širom otvaraju svoja vrata.

„Danas smo ovde i kako bismo naše drage mališane upoznali sa našom istorijom, tradicijom, nečim što je specifično samo za nas pravoslavne Srbe – našom slavom.Veoma mi je drago što je naša Turistička organizacija pokrenula  ovu manifestaciju , koja će, sigurna sam, trajati dugi niz godina i postati negovana tradicija kao što su i naše slave“, rekla je Aleksandra Stojanović, PR gradonačelnika Leskovca.

Slava je jedinstveni praznik svake porodice posvećena svetitelju, zaštitniku domaćinstva. Ona sve okuplja oko trpeze na kojoj se uvek nađu žito, kolač, sveća i predstavlja jedinu neprekinutu tradiciju našeg naroda.

Nakon kraćeg dečjeg performansa i ukrašavanja slavskih kolača od strane mališana, protojerej Dejan Stanković učio je decu običajima srpskih slava i pritom presekao slavski kolač.

Prvu nagradu za najlepše ukrašen slavski kolač od strane dece dobili su mališani iz vrtića „Ciciban“, dok je vrtiću „1001 radost“ pripala prva nagrada za najlepše ukrašen slavski kolač od strane odraslih/roditelja.

Komentari su zatvoreni.