Televizija 4S - Vesti za Leskovac, Bojnik, Lebane i Medveđu

Obeležen Svetski dan AIDS-a

Zavod za javno zdravlje Leskovac, Centar za promociju zdravlja i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti sa svojim saradnicima Leskovačkim kulturnim centrom, Crvenim krstom Leskovca, učenicima OŠ Petar Tasić, Vožd Karađorđe i Medicinske škole Leskovca su akcijom pod nazivom “Zajednice prave razliku“ obeležili 1. decembar, Svetski dan AIDS-a.

Na ovaj način leskovčani su mogli da dobiju savete stručnjaka i da se besplatno i anonimno testiraju brzim testovima na HIV i rezultat dobiju za 30 minuta.O značaju obeležavanja ovog dana govorila je direktorka ZZJZ dr Aleksandra Nikolić koja je naglasila da su vrata ove zdravstvene ustanove otvorena za sve konsultacije u vezi ove nolesti.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” od početka epidemije, 1985. godine, pa zaključno sa 20. novembrom 2019. godine, u Republici Srbiji je registrovano 4027 osoba inficiranih HIV-om, od kojih su 2022 osobe obolele od AIDS-a, dok je 1150 osoba umrlo. Kao i ranijih godina i ove godine seksualni put prenosa je dominantan (89% svih slučajeva registrovanih tokom 2019. godine), posebno u seksualnim odnosima među muškarcima, kako među novootkrivenim osobama inficiranim HIV-om (77%), tako i među obolelima (56%) i umrlima od AIDS-a (44%).

Među novodijagnostikovanim HIV pozitivnim osobama u periodu januar–novembar 2019. godine bilo je 8 puta više muškaraca u odnosu na žene. Najveći broj novo dijagnostikovanih osoba inficiranih HIV-om je uzrasta 20–49 godina, rečeno je ovom prilikom.

Prema zvanično dostupnim podacima u Srbiji trenutno živi 2756 osoba kojima je dijagnostikovana HIV infekcija, a procenjuje se da u našoj zemlji još minimum 400 osoba ne zna da je inficirano HIV-om.

 

Komentari su zatvoreni.