Televizija 4S - Vesti za Leskovac, Bojnik, Lebane i Medveđu

Obeležen Toplički ustanak i oslobođenje Medveđe

Polaganjem venaca na spomenik palim borcima na Vidikovcu u Medveđi 30. marta je obeležena 101 godina od Topličkog ustanka, 140 godina oslobođenja od Turaka i stogodišnjica proboja Solunskog fronta.Toplički ustanak je bio srpski ustanak, podignut protiv bugarske i austrougarske okupacije i bio je jedini ustanak u nekoj okupiranoj državi za vreme Prvog svetskog rata.

„Neposredan povod ustanka bila je mobilizacija i regrutovanje srpskih mladića u bugarsku vojsku, koju su bugarske vlasti htele da izvrše na teritoriji Toplice, Jablanice i Puste reke, kao i bugarizacija srpskog stanovništva. Mnogo ljudi, žena, dece i starih je poginulo od strane Bugara, a veliki broj boraca je dao svoj život  za slobodu ove teritorije i naroda. Naša je dužnost da se svih njih sećamo, jer to dugujemo našim precima i potomcima“ – kazao je predsednik opštine Medveđa, Nebojša Arsić u svom obraćanju.

O značaju Topličkog ustanka i žrtvama za slobodu juga Srbije okupljenima je govorio Svetislav Milovanović, predsednik Opštinskog odbora saveza potomaka ratnika Medveđe.

Vence su na spomenik palim borcima položile delegacije opštine Medveđa na čelu sa predsednikom Nebojšom Arsićem, Opštinskog odbora Saveza potomaka ratnika i SUBNOR-a Medveđa, Republičkog  Odbora Saveza potomaka ratnika 1912 – 1920 Srbije, Beograda i Bojnika, Okružni i gradski odbor Saveza potomaka ratnika Niš,  Okružni i gradski odbor  Saveza potomaka ratnika  Prokuplje i Opštinski odbor Saveza potomaka ratnika Lebane.

 Spomenik na Vidikovcu iznad Medveđe, je lokalna samouprava već uredila, ali se tek očekuju ulaganja i izgradnja amfiteatra gde će se stanovništvo okupljati povodom istorijskih i kulturnih događaja.

O Topličkom ustanku i njegovom značaju za slobodu juga Srbije govorio je istoričar Nemanja Jović, dok je u čast predaka besedila profesorka srpskog jezika i književnosti Marija Radović.Recital „Domovina“ je govorila učenica osnovne škole u Medveđi Milica Vuletić, a dramsko kazivanje o Kosti Vojinoviću i Kosti Pećancu izveo je Dominik Bogdanović.

Potpredsednik  Republičkog odbora Saveza potomaka Srbije, Tomislav Tomić, uručio je ovom prilikom priznanje odboru iz Medveđe.

Predstavnici udruženja su zatim obišli grob Alekse Radovanovića, učesnika Prvog svetskog rata i počasnog predsednika Republičkog odbora Potomaka ratnika Srbije kao i grob Ilije Arsića, prvog predsednika Opštinskog odbora Potomaka ratnika Srbije Medveđa.

Delegacija na čelu sa Miroljubom Stojčićem, Stojanom Mladenovićem i Miodragom Markovićem, predstavnicima SUBNOR-a iz Vranja, koji su bili na prijemu kod predsednika, u znak sećanja na prvi susret i poštovanje potomaka ratnika Topličkog ustanka, na poklon su darivali Nebojši Arsiću, knjige posvećene savezu boraca iz Vranja.

 

 

Komentari su zatvoreni.