Televizija 4S - Vesti za Leskovac, Bojnik, Lebane i Medveđu

Objavljen prvi album serijala “Vekovnici” u Hrvatskoj, Makedoniji i Rumuniji

Prvi album serijala “Vekovnici” predavača u Leskovačkoj školi stripa Marka Stojanovića objavljen je  u Hrvatskoj, Makedoniji i Rumuniji.
“Vekovnici” su serijal koji nosi epitet balkanskog već dugo jer je na njemu sarađivalo preko 200 strip autora sa prostora čitavog Balkana, ali je ove godine na dobrom putu da osvoji Balkan i u izdavačkom smilu, budući da je rimejk prvog albuma “Vekovnika” objavljen u Hrvatskoj, Makedoniji i u Rumuniji, dok je u pripremi i izdanje u Grčkoj, kazao je Marko Stojanović.
Album “Rekvijem” pisao je Stojanović a crtali su ga polaznik Leskovačke škole stripa Marko Nikolić koji je uradio četiri albuma za francuskog izdavača “Soleil” (Solej) i jedan od najpoznatijih srpskih strip internacionalaca Dejan Nenadov, dok je naslovna strana delo rumunskog autora Dana Janoša, takođe angažovanog od strane francuskog izdavača “Delcourt” (Delkur).
U Rumuniji je “Rekvijem”, kao prvi srpski strip album ikada publikovan toj zemlji, u luksuznom tvrdokoričenom izdanju objavila izdavačka kuća “AH, BD” i propratila ga opsežnom kampanjom koja je čak uključivala i izradu serije majci sa motivima “Vekovnika”, što je rezultovalo time da je tiraž za svega par meseci rasprodat.
“Revijem” je potom serijalizovan u okviru “Strip Revije Večenjeg Lista”, i objavljen sa kolorom Aljoše Tomića u brojevima 67 i 68. “Strip Revija Večernjeg Lista” je inače jedini strip časopis koji trenutno izlazi u Hrvatskoj – u pitanju je mesečnik koji se objavljuje od 2013. godine
U Makedoniji je strip objavio izdavač “Strip Centar Makedonije”, a zanimljivo je da je objavljivanje izdanja u celosti finasiralo Ministarstvo Kulture ove zemlje koje je time direktno stalo iza ovog srpskog stripa i time u krajnje netipičnom gestu iskazalo puno poverenje prema za Makedoniju stranom izdanju.
 Potpisan je ugovor i sa izdavačem iz Grčke, pa će se “Rekvijem” uskoro pojaviti i na Grčkom, a u toku su dogovori sa još jednim izdavačem iz Rumunije zainteresovanim da priredi drugo izdanje “Rekvijema” na rumunskom jeziku, budući da je prvo u rekordnom roku nestalo s polica.

Komentari su zatvoreni.