Televizija 4S - Vesti za Leskovac, Bojnik, Lebane i Medveđu

Održana tradicionalna 12. po redu Izložba krava i junica

U organizaciji ,,Fonda za razvoj poljoprivrede,, u Bojniku je na stočnoj pijaci održana tradicionalna 12. po redu Izložba krava i junica simentalske rase.  Stočari su izveli i predstavili 37 grla simentalske rase.Takmičenje se odvijalo u tri kategorije i to: smotra junica, prvotelki i krava.

U kategoriji krava izvedeno je 21 grlo, u kategoriji prvotelki 7 i u kategoriji junica 9 grla.
Saša Cakić direktor Fonda za razvoj poljoprivrede opštine Bojnik , kaže da je na osnovu mišljenja stučnog zirija broj grla iz godine u godinu sve veći, a kvalitet bolji , tako da je ove godine bila najkvalitetnija izložba.

Prvo mesto u kategoriji krava pripalo je grlu vlasnice Drage Arsić iz Pridvorice, u kategoriji prvotelki prvo mesto ponelo je grlo vlasnika Dragana Stojčića iz Slavnika, dok je najbolja junica po oceni stručnog žirija grlo vlasnice Drage Arsić iz Pridvorice.

Grla su odličnog kvaliteta za razliku od prošle godine, selekcijom i ukrštanjem se poboljšao kvalitet. Prilikom ocenjivanja odabrana su grla koja su bila najbolja pre svega po telesnoj kondiciji kazao je jedan od članova žirija i savetodavac za stočarstvo PSSS Leskovac Dejan Ranđelović.

Draga Arsić iz Privdorice čije je grlo osvojilo prvo mesto u kategoriji krava i prvo mesto u kategoriji junica istice da od stočarstva i proizvodnje mleka može da se živi.Trenutno ima 12 grla krava i junica. Uz pomoć kredita i subvencija kaže da je kupila ineke poljoprivredne masine.
Izložba krava simentalske rase je inače jedinstvena u Jablaničkom okrugu, a i šire.

Komentari su zatvoreni.