Televizija 4S - Vesti za Leskovac, Bojnik, Lebane i Medveđu

Pažljivo sa antibioticima

Srbija spada u vodeće zemlje u Evropi po propisivanju antibiotika, što predstavlja upozoravajući signal za sve, govore poslednja stručna istraživanja.

U Srbiji se antibiotici ne koriste racionalno i po učestalosti korišćenja te vrste lekova Srbija se svrstava među vodeće zemlje u Evropi, ukazuju istraživanja koja su rađena u svetu.
“Svakog dana, u toku godine u Srbiji 29 stanovnika na 1.000 korisnika, konzumira antibiotike. To je jedan od vodećih parametara u Evropi i svrstava nas u vodeće zemlje starog kontinenta po propisivanju antibiotika.

“Problem sa antibioticima je  je u dozi, vremenskom intervalu i dužini uzimanja, što može imati fatalne posledice naročito kod najmlađih. Pedijatar leskovačkog Dečjeg dispanzera u Leskovcu dr Goran Mladenov ističe da najčešće roditelji daju deci antibiotike na svoju ruku i bez konsultacije sa izabranim lekarom, mada je u poslednje vreme zbog regulisanog propisivanja i izdavanja antibiotika taj procenat znatno pao.

Dr Mladenov napominje da se pre svake upotrebe antibiotika mora uraditi i antibiogram da bi se videlo na koji lek dete reaguje i da se obavezno mora konsultovati lekar.

Komentari su zatvoreni.