Televizija 4S - Vesti za Leskovac, Bojnik, Lebane i Medveđu

Posmatranje kiše meteora, Perseida i nebeskih tela sa Hisara

U organizaciji Naučnog kluba Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju sinoć je po drugi put organizovano posmatranje nebeskih tela sa Hisara. Veliki broj posetilaca imao je priliku da putem teleskopa posmatra kišu meteora – Perseida kao i druga nebeska tela.
Prošlog meseca u organizaciji Naučnog kluba Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju bilo je organizovano posmatranje nebeskih tela sa brda Hisar. Zbog velikog interesovanja sinoć je po drugi put na vidikovcu kod repetitora, za veliki broj zainteresovanih posetilaca organizovano posmatranje kiše meteora, Perseida i nebeskih tela.

Za posmatranje nije potrebna nikakva posebna oprema, poput teleskopa ili dvogleda, jer se meteori opažaju golim okom ležeći na tlu, ali je našim očima potrebno oko pola sata da se prilagode noćnim uslovima. Meteorska kiša Perseida ove godine je, prema prognozama, maksimum aktivnosti imala sinoć kada je moglo da se vidi 10 do 15 sjajnih meteora na sat, rekao je saradnik Naučnog kluba, apsolvent Fizičkog fakulteta u Beogradu i saradnik Istraživačke stanice Petnica.
Narednog meseca u Nedelji istraživača biće ponovo organizovano posmatranje nebeskih tela uz podršku saradnika iz astronomskog udruženja “Eureka”, kažu u Centru za stručno usavršavanju.

Komentari su zatvoreni.