Televizija 4S - Vesti za Leskovac, Bojnik, Lebane i Medveđu

Potpisani ugovori sa 11 opština za izradu urbanističkih planova za romska podstandardna naselja, među njima i Lebane

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) potpisala je ugovore sa 11 gradova i opština (Kučevo, Beočin, Bač, Leskovac, Kuršumlija, Vrnjačka Banja, Bujanovac, Sombor, Pećinci, Lebane i Surdulica), koji će biti podržani prilikom izrade urbanističkih planova za uređenje romskih podstandardnih naselja. Ovi se planovi mogu  smatrati svojevrsnom “mapom puta“ za prostornu, socijalnu, infrastrukturnu i ekonomsku inkluziju romske zajednice u Srbiji. Ugovori su potpisani u okviru projekta „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“.

Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO ovom prilikom naglasio je da je veoma važno da pored donatora, i lokalne samouprave kofinansiraju aktivnosti, što predstavlja garanciju da će ovaj posao biti urađen na pravi način.

„Na ovaj način dobijamo još jednu potvrdu zainteresovanosti svake od opština, što nam pruža sigurnost da će se i kasnije aktivnosti odvijati u skladu sa  politikom razvoja svake od lokalnih samouprava, i da će sredstva za buduće namene ove vrste biti obezbeđena“, istakao je Staničić.

Stana Božović, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je istakla da je za Ministarstvo i Vladu Srbije od izuzetne važnosti inkluzija Roma, odnosno uključenost, jer postoji obaveza da se stvori ambijent da oni žive dostojanstveno jer su pitanja dostojanstva, standarda i stanovanja jedna od univerzalnih ljudskih prava.

Senida Tahirbegović iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture istakla je značaj Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period 2016 – 2025. godine, koju prati Akcioni plan koji važi za 2017. i 2018. godinu, i obavestila prisutne da je formirana multisektorska Radna grupa koja će izraditi novi akcioni plan za 2019 i 2020.godinu, što će doprineti unapređenju položaja Roma i Romkinja.

Nikolas Bizel, šef Operacija I Delegacije Evropske unije u Srbiji je istakao važnost održivih stambenih rešenja, a to se pre svega može postići radom na legalizaciji i razvoju svih dokumenata.On je istakao da je pitanje socijalnog uključivanja Roma od posebne važnosti i za proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji jer se u okviru Poglavlja 23 govori i o unapređenju njihovog položaja.

Težište podrške izabranim lokalnim samoupravama biće na aktivnoj participaciji stanovnika u procesu mapiranja potreba za unapređenje stanovanja, a izradom urbanističkih planova, više od 1.000 domaćinstava dobiće:

Osnov za ozakonjenje stambenih objekata
Parametre za izgradnju nedostajuće komunalne infrastrukture
Definisanu mrežu javnih saobraćajnica
Definisane lokacije za javne sadržaje (zelene i parkovske površine, dečija igrališta, sportske terene i druge javne sadržaje).
Ukupna vrednost izrade predviđenih planova je više od 11 miliona dinara, donacija Evropske unije iznosi 7.5 miliona, dok lokalne samouprave izradu planova kofinansiraju sa 3.5 miliona dinara.

Komentari su zatvoreni.