Televizija 4S - Vesti za Leskovac, Bojnik, Lebane i Medveđu

Prezentovan IPA projekat prekogranične saradnje Lebana i bugarskog grada Ćustendil vredan 430.000 evra

,,Zelena prekogranična saradnja-bolje učenje kroz iskustvo“ , naziv je projekta koji je prezentovan u okviru prekogranične saradnje opštine  Lebane i bugarskog grada Ćustendil.

Ovo je program IPA fonda Evropske Unije čija je vrednost 430.000 evra , od toga 135.000 evra pripada lebanskoj opštini, a sredstva će kako je rekao predsednik opštine Ivan Bogdanović biti usmerena na sanaciju i adaptaciju Dečjeg vrtića na kome će biti zamenjen krov i biti podignuta energetska efikasnost objekta, a biće zamenjen i određeni deo nameštaja i uređen park oko objekta.Bogdanović naglašava da je ovo prva značajnija rekonstrukcija od izgradnje objekta 1976. godine.

Nevena Zdravković, direktorka Predškolske ustanove u Lebanu istakla je da će ova adaptacija znatno poboljšati uslove smeštaja, ali i kvalitet obrazovanja i vaspitanja najmlađih.

Istovremeno u okolini bugarskog grada Ćustendila biće adaptirana zgrada osnovne škole koja će služiti za izvođenje nastave u prirodi, a kako je predviđeno projektom o prekograničnoj saradnji doćiće i do razmene učenika iz dva grada koji će odlaziti u posete Lebanu, odnosno Ćustendilu.

Ovaj program podrazumeva i niz edukativnih sadržaja sa obe strane granice koji imaju za cilj podizanje ekološke svesti najmlađih.

Projekat je od maja meseca ove godine kada je i odobren bio u pripremnoj fazi, a rok za realizaciju svih aktivnosti koje podrazumevaju i sanaciju vrtića u Lebanu je 24 meseca.

Komentari su zatvoreni.