Televizija 4S - Vesti za Leskovac, Bojnik, Lebane i Medveđu

Srbija je u samom začelju kada je u pitanju vakcinacija protiv gripa

Prema podacima specijalizovanog medicinskog časopisa Euro sat Srbija je u samom začelju kada je u pitanju vakcinacija protiv gripa. U ovom časopisu se navodi da se  svega 11,2% građana Srbije starijih od 65 godina vakciniše  protiv gripa, što je oko četiri puta niže od proseka u Evropskoj uniji.

Srbija je po broju sugrađana iz najrizičnije grupe koji se vakcinišu protiv te bolesti na samom dnu Evrope, obzirom da niže stope

prevencije imaju samo još Letonija (6,9%), Severna Makedonija (6,5%) i Estonija (4,8%).

Statistička kancelarija EU saopštila je da je stopa vakciniancije protiv gripa na nivou Unije 44,3%, a da je ta stopa u blagom opadanju.

Najviše je vakcinisanih u Ujedinjenom Kraljevstvu, gde je skoro tri četvrtine najstarije (preko 72%) kategorije stanovništva vakcinisano protiv gripa.

Slede Nizozemska sa 64%, Portugalija sa 60,8% i Irska sa 57,6% vakcinisanih pripadnika za zdravstvo najrizičnije kategorije stanovništva.

Otprilike u polovini od 21 države članice je udeo starijih osoba vakcinisanih protiv gripa u 2017. godini bio manji nego 2012. godini.

Najveći procentualni pad zabeležen je u Nemačkoj, gde su najstariji građani u tom periodu smanjili korišćenje ovog vida  zdravstvene zaštite za preko 20%

Komentari su zatvoreni.