Televizija 4S - Vesti za Leskovac, Bojnik, Lebane i Medveđu

U Domu kulture u Pečenjevcu održana tradicionalna ,,Krompirijada”

Četrnaesti Dani krompira  održani su u Pečenejvcu u kome je proizvodnja krompira tipična za skoro svako od 500 domaćinstva.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović otvarajući Krompirijadu naglasio da se ova manifestacija bavi se promovisanjem zdrave biljke odgovorne za egzistenciju velikog broja seoskih porodica a samim tim i za promenu demografske slike odnosno očuvanje leskovačkog i srpskog sela. Krompir i jela pripremljena od njega tradicija su koja je karakteristična za čitavu Srbiju, zato je važno da Krompirijadu koju organizujemo održimo i načinimo tradicijom vrednom poštovanja i slavljenja. Preko 4000 poljoprivrednih proizviođača je od 2013. do kraja 2018. godine dobilo subvencije od Grada Leskovca za šta je izdvojeno preko 140 miliona dinara. 

 

 

Prisutne je, u ime domaćina, pozdravio vršilac dužnosti direktora Doma kulture Pečenjevce, Miroslav Stanojević, koji je govorio o značaju manifestacije za ovaj kraj.

Krompirijada je upotpunjena kvizom i stručnim predavanjem savetodavaca leskovačke Poljoprivredne savetodavne i stručne službe.

U okviru Krompirijade održan je i  nagradni kviz za poljoprivredne proizvođače, a gradonačelnik Leskovca dodelio je nagrade najboljim poljoprivrednim proizvođačima.

Učešće na „Krompirijadi“ uzele su vredne domaćice koje su za ovu priliku pripremile razne specijalitete.

Komentari su zatvoreni.