Televizija 4S - Vesti za Leskovac, Bojnik, Lebane i Medveđu

U LESKOVAČKOJ OPŠTOJ BOLNICI ZA PROTEKLIH GODINU DANA NISU IMALI NIJEDNU KLASIČNU OPERACIJU ŽUČNE KESE

U Leskovačkoj Opštoj bolnici za proteklih godinu dana nisu imali nijednu klasičnu operaciju žučne kese, a lapaoskopska metoda zamenila je u potpunosti invazivnu hirurgiju kod opreacije slepog creva.

Uz pomoć laparoskopa operišu i preponske kile, tumor debelog creva, želudačnu kilu i želudac.

 Odeljenje hirurgije ima  i laparoskopski stub najnovije generacije koji doprinosi daljoj modernizaciji hirurškog sektora.

Leskovac je prepoznatljiv po tome što mnoge intervencije radi u laparoskopiji, a sa novom opremom, poput laparoskopskog noža koji istovremeno seče tkivo i zatvara krvne sudove, sve će biti još brže i lakše. Sve mlađe kolege već ovladavaju ovim metodama. Pacijenti se posle ovakvih operacija brže oporavljaju, a to donosi i velike uštede zdravstvenom sistemu Srbije – naglašava dr Predrag Ivanović, direktor hirurškog sektora Opšte bolnice u Leskovcu.

Leskovačka Opšta bolnica je jedna od retkih u zemlji koja primenjuje laporaskopsku medtodu, a u tom cilju ima podršku najeminentnijih svetskih stručnjaka ove oblasti kao što je profesor dr Amdžad Parvaiz iz Londona.

Prednosti laporoskopske metode kako kaže dr Predrag Ivanović su velike jer oporavak traje veoma kratko, a i uštede za Republički fond zdravstenog osiguranja su nemerljive.

Metoda ima za cilj da se najpre uvede, a kasnije širi i na druge centre kaže dr Ivanović i dodaje da u tom cilju on sa saradnicima vrši stalne edukacije kolega u celoj zemlji.

Komentari su zatvoreni.