Televizija 4S - Vesti za Leskovac, Bojnik, Lebane i Medveđu

U LESKOVCU RASPISAN KONKURS ZA DODELU PODSTICAJNIH SREDSTAVA POLJOPRIVREDNICIMA

Grad Leskovac je preko Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede raspisao Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava u periodu od 14. septembra 2020. godine sve do utroška opredeljenih sredstava, najkasnije do 25. septembra. Sredstva za podsticaje  poljoprivrednim proizvođačima su ukupnom iznosu od 30 miliona dinara, obezbeđena su iz budžeta Grada Leskovca.

Konkurs je raspisan za 3 mere:Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava,Investicije za unapređenje i razvoj rurarne infrastrukture i usluga, odnosno bušenje bunara dubine 100 metara i Podsticaje za promotivne aktivnosti u poljoprivredi. Predsednik Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede Dejan Ranđelović govorio je o pomenutim merama naglasivši da : „kada je reč o zahtevu za povraćaj novca  njega  mogu da podnesu registrovana poljoprivredna gazdinstva sa teritorije grada koja su ulagala u opremu za stočarstvo, voćarstvo, pčelarstvo, mašine za obradu zemljišta, sisteme za navodnjavanje i  oni koji su podigli nove voćnjake i  plastenike. Povraćaj će iznositi od 30-50% od vrednosti investicije bez obračunatog PDV-a, maksimalno za jednu investiciju 80.000 dinara, za podizanje voćnjaka maksimalno 100.000 dinara po hektaru. U okviru pomenute mere, jedno poljoprivredno gazdinstvo može maksimalno da ostvari 160.000 dinara, minimalno 10.000 dinara. Ukupan budžet za ovu meru iznosi 29,1 milion dinara.“, podvukao je Ranđelović.

Ranđelović je govorio i o drugoj meri, meri 301 i istakao da je maksimalni iznos finansijskih podsticajnih sredstava za bušenje bunara biće od 30-60%, od troškova bušenja bunara i kupovine opreme, bez obračunatog PDV-a, maksimalno 120.000 dinara po jednom registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu. On je dodao da je  ukupni budžet za ovu meru 600.000 dinara. Govoreći o trećoj meri, odnosno  Podsticajima  za promotivne aktivnosti u poljoprivredi, Ranđelović je istakao da zahtev mogu podneti udruženja i zadruge sa teritorije grada Leskovca, koja imaju u planu učestvovanje, odnosno organizovanje sajmova, izložbi i manifestacija. „Maksimalni iznos finansijskih podsticajnih sredstava za ovu meru iznosiće 100% od prihvatljivih troškova sa PDV-om, koji ne može biti veći od 100.000 dinara, maksimalno 200.000 dinara. Ukupan budžet za ovu meru iznosi 300.000 dinara.“ Vesna Nikolić, savetnik u Odeljenju za privredu i poljoprivredu, tom prilikom istakla je da pomoć prilikom popune zahteva, provere dokumentacije, u smislu kompletnosti, administrativne usaglašenosti, prihvatljivosti, poljoprivrednim proizvođačima pružaju zaposleni Odeljenja za privredu i poljoprivredu.

Komentari su zatvoreni.