Televizija 4S - Vesti za Leskovac, Bojnik, Lebane i Medveđu

Uručeni poklon paketi i materijalna pomoć porodiljama sa teritorije opštine Lebane

U prostorijama Doma kulture „Radan“ Lebane, uručeni su poklon paketi i materijalna pomoć porodiljama sa teritorije opštine Lebane,ukupno je podeljeno 54 paketa.

Ministarstvo za demografiju i populacionu politiku je odobrilo sredstva opštini Lebane u cilju promovisanja populacione politike i podsticanja mladih da oformljuju i proširuju svoju porodicu.
Mere koje će se sprovoditi su:
  • Podsticaj zapošljavanja mladih između 18 i 35 godina kroz finansijsku i nefinansijsku podršku pri započinjanju posla
  • Projekat „Svako selo igralište“ gde će mesne zajednice imati mogućnost da se prijave na konkurs i omoguće pravljenje igrališta i zelenih površina u svom selu, čiji je cilj podsticanje mladih na bavljenje sportom, druženje, uključivanje i starijih generacija u druženje sa mlađima
  • Osnivanje škole roditeljstva pri Domu zdravlja u kojima će roditeljima biti pružena psihološka i zdravstvena podrška i edukacija
“ Prošle godine prilikom podele paketića prisutnima sam se na početku govora obratio rečima – bez dece kuća ne raste. Ako naše Lebane posmatramo kao naš dom, kao našu kuću, danas sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da naša kuća polako, ali sigurno napreduje. Za to ste dokaz vi i vaše bebe.Posle mnogo decenija konačno smo shvatili da je naš najveći problem ne samo u Lebanu već u Srbiji, demografija. Ako se više ne rađamo onda ni putevi, ni fabrike, ni obdaništa, ni škole, ni Domovi zdravlja.Kako naći pravu meru populacione politike, kako popraviti pozitivan prirodni priraštaj, na to pitanje moraju dati odgovor stručnjaci, ali na to pitanje mora dati odgovor i svako od nas. Mi moramo sami da se menjamo, da verujemo više u sebe, da verujemo našoj državi, da volimo naše Lebane, jer drugu državu nemamo. A naša država pomaže Lebanu koliko može. Ove godine za mere populacione politike naša opštine je dobila 7.700.000,00 a i mi iz našeg budžeta izdvajamo 1.300.000,00 dinara. Zbog toga mnogo očekujemo i od saradnje sa udruženjem „Tri plus“ iz Čačka. Znamo da to nije dovoljno, ali iz godine u godinu pravimo pomak zarad budućnosti zbog svih nas. Nadam se i verujem da ćemo sledeće godine moći da izdvojimo još više novca za naše porodilje i njihove bebe “, kazao je u svom obraćanju predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović.

Opština Lebane je udruženjem  „Pokret za decu TRI PLUS“ iz Čačka sklopila ugovor o saradnji i u narednom periodu majkama sa troje ili više dece biće dodeljne ponosne kartice „Cena minus za 3+“, pomoću kojih će ostvariti popuste prilikom kupovine robe ili usluga od raznih privrednih subjekata, na teritoriji naše opštine i širom Srbije,kazala je  koordinator za populacionu politiku i natalitet, psiholog Tamara Stefanović.

Prisutnima se obratio i Vladica Gavrilović, ispred udruženja „Pokret za decu TRI PLUS“ iz Čačka.

Komentari su zatvoreni.