Televizija 4S - Vesti za Leskovac, Bojnik, Lebane i Medveđu

VRŠNJAČKO NASILJE PREVAZILAZI SE KROZ RADIONICE KOJE REALIZUJE UDRUŽENJE ,,APEL” U LESKOVCU

Vršnjačko nasilje u školama i van njih je problem sa kojim se udruženo moraju boriti država, obrazovne institucije i roditelji. Rešavanje ovog problema je jedan od najvećih izazova za obrazovne ustanove rekla je u emisiji ,,Spektar“ Televizije 4S Marija Stamenković, pedagog i članica Udruženja Apel.

Ona je dodala da je u tom cilju osmišljen projekat pod nazivom ,,Prevencija rizičnog ponašanja mladih“. Suština ovog programa je da se kroz radionice u koje su uključeni učenici, stručnjaci iz obrazovnih ustanova i Centra za socijalni rad i roditelji razvije svest o oblicima rizičnog ponašanja i stav o njihovom prevazilaženju.

Marija Stamenković naglasila je da postoje četiri oblika vršnjačkog nasilja i to: verbalno, socijalno ili emocionalno, fizičko i elektronsko nasilje, mada se granice među ovim oblicima brišu i prožimaju.

Radionice na temu inkluzije, tolerancije i poštovanja koje organizuje Udruženje ,,Apel” doprinose stvaranju uslova da se kod učenika izgradi stav o razumevanju, toleranciji, samokontroli i potrebi komunikacije u cilju prevazilaženja svakog problema.

Od velike je važnosti zaključuje Marija Stamenković da se u čitav ovaj proces uključe sve obrazovne ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja, a posebno roditelji.Podršku ovom programu iz godine u godinu pruža i lokalna samouprava putem projektnog finansiranja.

Komentari su zatvoreni.