11. Evropska noć istraživača u online formatu.

U godini koja protiče u znaku i dalje aktuelne pandemije, odlučili smo da udružimo snage i svima širom Srbije ponudimo naučni program za pamćenje. Naučni klub Leskovac već četvrtu godinu za redom učestvuje u ovoj naučnoj misiji. Naš cilj od samog starta bio je da nauku isporučimo svima i to potpuno besplato. Prva godina ove naše misije bila je na volonterskoj bazi i u startu razdrmala i zaitrigirala sve znatiželjne glavice.

Ove godine 11. Evropska noć istraživača biće potpuno drugačija i veća nego ikada! Sve što budemo radili naći će se na sajtu www.nocistrazivaca.rs gde će celokupan program ovogodišnje manifestacije koju vredno spremaju naučni klubovi širom Srbije sa svojim saradnicima biti dostupan za sve istraživače. Ono što vas očekuje u ovoj Noći jesu kreativne radionice 3D tehnologije koje su stalno dostune u našem klubu, eko- kreativna radionica “Jesenja šuma”, priča o muzeološkim naukama i Muzejska azbuka koja će vam na zabavan način približiti priču o kulturnom nasleđu i istoriji leskovačkog kraja, Trivia Club koji će ispitati vaša znanja, priča o ekološkoj katastrofi i Aralskom jezeru vas čeka,… SAMO Su neke od intrigantnih tema koje ćemo dotaći u ovoj nedelji istraživanja.

U mnoštvu interesantnih radionica i predavanja izdvajamo za vas “Lov na asteroide”. Kroz ovu priču vodi nas Zoran Tomić ispred Astronomskog udruženja “EUREKA” iz Kruševca. Ukoliko ste kao mali sanjali da se na misiji u svemiru na pravom ste mestu. Zajedno ćemo u ovoj noći otkriti novi objekat u Sunčevom sistemu? Ako ste zainteresovani onda se priključite timu Lovaca na asteroide koji danonoćno prate naše Sunčevo dvorište u potrazi za novim asteroidima.

Pomozite da što bolje upoznamo naš Sunčev sistem. Naučite da koristite profesionalni softver ASTROMETRICA i upišite vaše ime u knjigu astronoma amatera i imenujte vaše asteroide. Ukoliko želite da budete kuvar za fizičare i hemičare, onda je “Kristalni slatkiši” radionica koju ne smete propustiti kao najslađi deo ovogodišnjeg programa. Pozovite prijatelje i zajedno krenite u pripremu slatkiša upoznavajući zakone nauke na neobičan način. Recept nije tajna! Pratite nas u Evropskoj noći istraživača.

“Stari majstori” je za vas kao stvorena radionica ukoliko želite pravi izazov. Slavni geniji vas zovu u naučnu avanturu i konstrukciju neraskidivih veza u vidu mosta bez i jednog eksera, šrafa, lepka ili veze. Da samo na pravom putu i da će nauka prostrujati celom planetom ove godine govore i naši istraživači naučnici koji govore o svom radu i iskustvima koje nose sa sobom. Zato svratite i u EU ćoše da ih poslušate, moža će vas inspirisati da i vi postanete naučnik!