Cikada – najveća štetotočina koja šteti vinovoj lozi u ovom periodu

Najveća štetotočina koja šteti vinovoj lozi u ovom periodu je Cikada.

Kako ističe savetodavac Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Leskovcu Bojana Karapandžić ova štetočina ima jednu generaciju godišnje, ona dodaje da ženke cikada polažu jaja pod koru dvogodišnjih lastara. Iz jaja se pile larve koje prolaze kroz pet razvojnih stupnjeva, nakon čega dolazi do pojave odraslih jedinki. Svi larveni uzrasti i odrasle jedinke hrane se na naličju lista vinove loze i veoma su pokretni. Direktne štete koje nanosi usled ishrane na vinovoj lozi su zanemarljive, ali je ekonomski veoma značajna kao vektor fitoplazme koja prouzrokuje veoma destruktivno oboljenje – zlatasto žutilo vinove loze.

Početni simptomi bolesti izazvane ovom fitoplazmom ogledaju se u tome što u proleće pupoljci kasnije kreću ili uopšte ne kreću. Lastari imaju skraćene internodije, zaostaju u porastu, nedovoljno odrvenjavaju i podložni su izmrzavanju tokom zime. Na zaraženim čokotima uočava se promena boje listova i pojava nekroze između glavnih lisnih nerava. Kod belih sorti listovi su svetložute ili zlatnožute boje, dok su kod crvenih sorti tamnoljubičaste do svetlocrvene boje. U kasnijim fazama listovi se savijaju po obodu prema naličju. Često dolazi i do nekroze cvasti, pa ne dolazi do formiranja grozdića ili su oni rehuljavi, smežurani i lošijeg kvaliteta.

Prognozno izveštajne službe, odnosno praćenja cikade u zasadima vinove loze, registrovano je dominantno prisustvo larvi trećeg razvojnog stupnja, i preporučeno sprovođenje prvog insekticidnog tretmana.

Sada je potrebno da se obavi drugi tretman u suzbijanju larvi cikade nekim od registrovanih insekticida.

Pored hemijskog suzbijanja cikada, mere kontrole zlatastog žutila su i stalni sanitarni pregledi zasada, obavezno uklanjanje obolelih čokota, uništavanje korova i divlje loze u okruženju proizvodnih zasada, kao i krčenje zapuštenih zasada, zaključuje Bojana Karapandžić.