Danas je Sretenje – praznik drzave i crkve

U Srbiji se danas kao Dan državnosti i kao verski praznik Srpske pravoslavne crkve obeležava Sretenje. 15.februar. Dan drzavnosti jedan je od najvaznijih datuma u kalendaru srpske istorije.

Srbija danas obeležava Sretenje – Dan državnosti u znak sećanja na 15. februar 1804. godine kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak, ali i na isti dan 1835. godine kada je proglašen prvi srpski Ustav.

Dan državnosti Srbije praznuje se 15. i 16. februara, a ustanovljen je u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav moderne srpske države – Sretenjski ustav

Centralna državna ceremonija povodom Dana državnosti održana je u Orašcu, vence na spomenik voždu Karađorđu položile su premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković položila je venac kod Spomenika Neznanom junaku na Avali.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama na ceremoniji u zgradi Predsedništva u Beogradu.

 Predsednik je dodelio oko 60 odlikovanja, a među odlikovanima su Narodni muzej, glumac Miša Janketić, rvač Davor Štefanek, a posthumno je odlikovan akademik Vladeta Jerotić.

Odlikovano je i 12 stranih državljana među kojima su predsednik Vlade Bugarske Bojko Borisov i bivši kineski ambasador Li Mančang. Pripadnicima Vojske Srbije odlikovanja će biti dodeljena prilikom obeležavanja njihovog dana u aprilu.