DANAS PREZENTOVAN BFC SERTIFIKAT KOJI JE LESKOVAC DOBIO PO ČETVRTI PUT

BFC SERTIFIKAT je jedinstven program namenjen opštinama i gradovima na području jugoistočne Evrope koji imaju odgovarajuće kapacitete i strateški su opredeljeni za unapređenje poslovnog okruženja, privlačenje investicija i podsticaj razvoja lokalne ekonomije.

Grad Leskovac je u tri navrata bio nosilac sertifikata o povoljnom poslovnom okruženju, dok je 2020. po četvrti put prvi u Srbiji uspešno prošao kroz proces resertifikacije. U tom procesu, grad Leskovac je ostvario maksimalan rezultat od 100 % u čak 6 od 10 kriterijuma i ukupno 96,33% ispunjenosti svih kriterijuma, kazao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

 U ovom delu Evrope je jedino grad Gradiška iz Republike Srpske je uspeo da ostvari ovako dobar rezultat, pored grada na Veternici.

Ovaj sertifikat važi do 2023. godine a nadležni iz NALED-a godišnje nadgledaju rad lokalne samouprave na ovom polju. Zbog trenutne epidemiološke situacije NALED je dokaze u vidu potvrde i table poslao tek prošle nedelje.

Jelena Živković, šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj je pojasnila da je ovaj sertifikat garancija investitorima da na jednom mestu mogu pronaći sve relevante podatke o svojim planovima za buduće investicije, te detaljno predstavila svih deset kriterijuma koji se tokom procesa resertifikacije uzimaju u obzir: održiva strategija lokalnog razvoja, funkcionalna Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, partnerski odnos sa privatnom sektorom, efikasan sistem izdavanja građevinskih dozvola, ekonomski profil i postojanje baze podataka, promocija investicija, predvidivi troškovi poslovanja i odgovorno upravljanje finansijama, dostupnost radne snage i usklađenost sa potrebama privrede, podsticajna politika i mere podrške preduzetništvu, adekvatna infrastruktura i pouzdane komunalne usluge.

Pored ovog priznanja, grad Leskovac je nedavno dobio i sertifikat za unapređenje i razvoj geografsko informacionog sistema, projekat podržan sredstvima Evropske unije, koji rad lokalne samouprave i sve neophodne informacije potrebne potencijalnim investitorima čine još dostupnijim.

BFC SERTIFIKAT