DANI MAKEDONSKE KULTURE U LESKOVCU

U Leskovačkom kulturnom centru danas je održana manifestacija „Dani makedonske kulture“.

Okupila je veliki broj pripadnika makedonske naionalne manjine, veliki broj Leskovčana, a prisustvovali su joj i ambasador Severne Makedonije Aleksandar Popovski, gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović i predsednik Nacionalnog saveta Makedonaca u Srbiji Borče Veličkovski.

Udruženje građana makedonske nacionalne manjine „Ilinden“ u gradu Leskovcu postoji od 2012. godine, jedno je od najaktivnijih zahvaljujući entuzijazmu članova udruženja. Mare Karanfilović, iz leskovačkog Udruženja Makedonaca istakla je veliku podršku lokalne samouprave koja je podržavala sve njihove projekte poslednjih sedam godina i dodala da značajna saradnja postoji sa romskom zajednicom. „Leskovac prednjači po tome što se u dve škole izučava makedonski jezik, pored toga je pohvalno što su udžbenici za 3. razred na makedonskom jeziku delo Leskovčana. Naš cilj je da spojimo dve države i sigurna sam da smo na dobrom putu“ – dodala je Karanfilovićeva.

Goran Vukadinović koji se takođe obratio na manifestaciji rekao je: „Jedan od najvažnijih segmenata održivog razvoja svakog društva jeste kultura. Leskovac je grad koji nosi svoj kulturni identitet sa ponosom. Ogromno zadovoljstvo predstavlja što je naš grad postao jedan od centara kulture u zemlji. Dobar glas o Leskovcu se nadaleko čuje, a napredka nema bez prihvatanja sopstvenog i tuđeg kulturnog identiteta. Nadam se da će ova manifestacija doprineti jačanju već jakih veza Leskovca i Makedonije.“

Njegova Ekselencija, Aleksandar Popovski, pohvalio je saradnju Udruženja Makedonaca i Grada Leskovca i svim Makedoncima čestitao praznik Dan makedonske revolucionarne borbe. „Naši narodi su slični, dele iste običaje i kulturne vrednosti. Interes svih nas je da zajedno sarađujemo na ekonomskom, kulturnom i političkom planu“ – kazao je Popovsi i istakao značaj potencijala turističke saradnje.

Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta Makedonaca u Srbiji, tom prilikom kazao da Dan makedonske revolucionarne borbe treba da pokaže da narod oduvek ima svoj slobodarski duh, uvek teže ka tome da žive kao slobodan narod i da ima najkvalitetniji odnos sa svim narodima, svim susedima. „Jedan od najkvalitetnijih i najbolji odnosi jesu osnosi sa Srbijom. Makedonci i Srbi su najbolji susedi, najbolji prijatelji, bratski i sestrinski odnosi,“ – kazao je Veličkovski.