GRAD LESKOVAC DANAS OBELEŽIO SVOJU SLAVU SVETE TROJICE

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Silazak Svetog Duha na apostole, praznik koji se smatra rođendanom Hrišćanske crkve, a koji je u narodu poznat i kao Sveta Trojica ili Pedesetnica. Grad Leskovac ovaj dan proslavlja kao svoju slavu.

U spomen ovog važnog i znamenitog događaja, silaska Svetog Duha na apostole i u čast Svete Trojice, Boga u tri lica, a posebno u čast Svetog Duha, slavi crkva praznik koji se zove Pedesetnica, jer se slavi u pedeseti dan posle Pashe – Vaskrsa, kada su Judeji slavili svoju Pedesetnicu. S toga ovaj praznik ima tri naziva: Trojice, Silazak Svetog Duha naapostole (Duhovi ) i Pedesetnica (Pentekoste)

Kako tradicija nalaže litija je prošla glavnom ulicom i završila u gradskom parku kod zapisa, odnosno starog stabla kestena koji je tim povodom osveštao vladika Arsenije.

Nakon završene litije presečen je slavski kolač u crkvi. Tom prilikom ovogodišnji slavski domaćin, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Žikica Nestorović predao je slavu narodnoj poslanici Oliveri Pešić. Prigodnom besedom obratio se i episkop Niški Arsenije.

Povodom gradske slave gradonačelnik Leskovca pripredio je prijem u Svečanoj Sali grada kome su prisustvovali predstavnici javnog i političkog života, predstavnici vojske policije i gosti iz gradova koji su pobrtatimi Leskovca, a to su  Zrenjanin, Loznica, Kriva Palanka, Bjeljina, Kumanovo i Silistra u Bugarskoj. Ovom prijemu prisustvovala je i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Episkop Niški Arsenije je i u Svečano9j Sali isekao slavski kolač, a nakon toga u obraćanju prisutnima naglasio značaj Svete Trojice, kao dana kada je rođena hrišćanska crkva.

Svete Trojice su bitan dan za Leskovac jer doprinose očuvanju tradicije, identiteta i naše kulturne baštine, kazao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

Gradonačelnik Goran Cvetanović je nakon svečanog prijema ugostio predstavnike gradova pobratima i gradonačelnicu Niša Draganu Sotirovski i u Skupštinskoj Sali i svom kabinetu, a u obraćanju gostima episkop Niški Arsenije je naglasio da je grad Leskovac, nekadašnja Dubočica drevni grad, odnosno mesto stolovanja Nemanjića. Episkop Arsenije je dodao da je Leskovac sada moderan i razvijen grad zahvaljujući zalaganju i trudu gradonačelnika Gorana Cvetanovića.

Kako je zaključeno grad Leskovac nastaviće putem saradnje sa gradovima i opštinama u čitavom regionu, a u cilju sveopšteg napredka i prosperiteta.

Gradska slavaSveta Trojica