GRAD LESKOVAC RASPISAO JE KONKURS ZA DODELU PODSTICAJNIH SREDSTAVA U POLJOPRIVREDI

Grad Leskovac preko Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede raspisao je juče konkurs za dodelu podsticajnih sredstava, rečeno je na pres konferenciji koja je tim povodom održana danas.

Dejan Ranđelović, predsednik Komisije za dodelu podsticajnih sredstava je pozvao sve poljoprivredne proizvođače koji su uložili u novu opremu i mehanizaciju da se prijave na konkurs. On je podvukao da je konkurs  otvoren do utroška opredeljenih sredstava, a najkasnije do 4. oktobra ove godine. Ukupan budžet Fonda za razvoj poljoprivrede je 30 miliona dinara , kazao je Ranđelović i podvukao da su sredstva obezbeđena iz budžeta grada Leskovca i da će svu podršku i pomoć zainteresovanima pružiti zaposleni Odeljenja za privredu i poljoprivredu Gradske uprave.

Ranđelović je istakao da se poljoprivrednici mogu prijaviti za sledeće mere: Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava za šta je obezbeđeno  28.100.000,00 dinara, za bušenje bunara dubine do 100 metara, prečnika 80 do 300mm, ukupan budžet je 600.000,00 dinara, a poslednja mera odnosi se na udruženja sa teritorije grada Leskovca koja imaju u planu učestvovanje ili organizovanje manifestacija, sajmova, izložbi. Ukupan budžet je 300.000,00 dinara.

Kako je kazao Ranđelović zahtev će moći da podnesu sva registrovana poljoprivredna gazdinstva sa teritorije grada Leskovca koja su uložila u kupovinu nove opreme i mehanizacije za stočarsku, voćarsko-vinogradarsku, povrtarsku proizvodnju, za nabavku priključnih mašina za obradu zemljišta, opremu za pčelarstvo, podizanje zasada u voćarstvu.

Maksimalni iznos koji poljoprivrednici mogu da ostvare za jednu šifru investicije iznosi 80.000,00 dinara, odnosno od 30-50% prihvatljivih troškova od kupovine opreme, bez obračunatog PDV-a, osim za podizanje zasada u voćarstvu gde je predviđena suma od  100.000,00 din.

Da bi ostvarili prava na podsticajna sredstva neophodno je da poljoprivredni proizvođači dostave sledeću dokumentaciju: Zahtev, koji se dobija od Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede, Kopiju važeće lične karte nosioca poljoprivrednog gazdinstva, Kopiju potvrde o izvršenoj registraciji poljoprivrednih gazdinstava           , Kopiju strukture biljne proizvodnje, Kopiju kartice namenskog računa, Original fiskalnog isečka i računa otpremnice, Kopiju garantnog lista za kupljenu robu (ako podleže garanciji),  a ako ne podleže garanciji potrebna je izjava da ne podleže ovoj obavezi  obavezi i Uverenje o izmirenim dospelim poreskim obavezama prema gradu Leskovcu.

Konkurs za podsticajna sredstva u poljoprivredi