GRADONAČELNIK LESKOVCA GORAN CVETANOVIĆ SA SARADNICIMA POSETIO JE DANAS POLJOPRIVREDNU ZADRUGU „KOZIJI ROG“ U SELU DONJA LOKOŠNICA

Ovu zadrugu oformilo je pet zadrugara, ona okuplja 20 kooperanata uz primarnu povrtarsku delatnost u tom cilju zadruga raspolaže sa 5,5 hektara zemlje.

Kako je kazao gradonačelnik Goran Cvetanović ova zadruga tržištu isporučuje suvu papriku koja je brend ovog kraja, a za njeno osnivanje uloženo je između 30 i 40.000 evra.

On je naglasio da je grad Leskovac dao svesrdnu podršku za osnivanje ove zadruge i da je ona jedna od 155 novoformiranih zadruga u Srbiji u ovoj godini.

Nikola Mihajlović, predsednik Zadružnog saveza Srbije je naglasio da samo udruženi i timskim radom poljoprivrednici mogu ostvariti zapažene rezultate, kako u proizvodnji, tako i kod plasmana poljoprivrednih proizvoda na tržištu.

On je izneo podatak da je za osnivanje zadruga od posebnog značaja donošenje Zakona o zadrugarstvu 2016., a da to potvrđuje činjenica da je od tada formirano u Srbiji blizu 1.000 zadruga.

Načelnik Jablaničkog upravnog okruga Miloš Ćirić takođe je naglasio značaj udruživanja poljopriovrednika kroz zadružni sistem i njegove prednosti kod plasmana proizvoda.

Suzana Mihajlović, direktor Zadruge „Koziji rod“ u Lokošnici, podvukla je da poljoprivrednici samo udruženim snagama kroz timski rad mogu da opstanu na tržištu.

Zadrugar Dragan Milojković ističe nužnost udruženog rada i proizvodnje i očuvanje autohtonih sorta paprike kao prioritet koji moraju uzeti u obzir i ostali poljoprivrednici.

Kako je rečeno ovom prilikom Zadruga „Koziji rog“ je primer dobre prakse koji bi trebalo da slede i drugi poljoprivredni proizvođači.

Donja LokošnicaZadruga Kozji rog