Informativna sesija Priprema predloga projekata za Program prekogranične saradnje Srbija-Makedonija

U Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju održana je informativna sesija i dvodnevna radionica na temu „Priprema predloga projekata za Program prekogranične saradnje Srbija- Makedonija” koju organizuju Ministarstvo za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Ministarstvo za lokalnu samoupravu Republike Makedonije, uz tehničku podršku Zajedničkog tehničkog sekretarijata Programa prekogranične saradnje (ZTS).

Program se finansira iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć obezbeđenog od strane Evropske unije i obuhvata budžetski period od 2016. do 2020. godine. Program se sprovodi po pravilima decentralizovanog sistema upravljanja sredstvima, gde je Ministarstvo finansija Republike Srbije nadležno za ugovaranje finansijskih sredstava.

Tokom radionice predstavljeni su Program prekogranične saradnje Srbija- Makedonija, izrada matrice logičkog okvira u kontekstu programa prekogranične saradnje i njena veza sa aplikacionim formularom, procedure javnih nabavki, upravljanja finansijama, iskazivanje prihvatljivih troškova u standardnom budžetskom obrascu, kao i načini izveštavanja i praćenja projekta, kazala je ispred Ministarstva za evropske integracije Sanda Šimić- Stambolić.

Radionici su prisustvovali potencijalni podnosioci projektnih predloga, odnosno predstavnici lokalnih vlasti, javnih ustanova i preduzeća, turističkih organizacija, institucija iz oblasti obrazovanja i kulture, nevladinih organizacija, razvojnih agencija.