KOMEMORACIJOM KRAJ SPOMEN OBELEŽJA U BOJNIKU , OBELEŽENO JE DANAS 78 GODINA OD STRELJANJA NEDUŽNOG NARODA BOJNIKA I DRAGOVCA

U Bojniku je održan tradicionalni komemorativni skup povodom 78. godišnjice sećanja na nedužne žrtve fašističkog terora u Drugom svetskom ratu, izvršenim nad civilnim stanovništvom Bojnika i Dragovca 17. februara 1942. godine.

Toga dana su bugarski fašisti na mučki i bezobziran način streljali preko 500 žitelja Bojnika i Dragovca. Žrtve su bile uglavnom deca, mnoga još uvek u majčinoj utrobi, nemoćne žene i starci. Ovaj zverski čin predstavlja jedan od najvećih zločina srazmerno tadašnjem broju meštana Bojnika, zločin koji nikada nesme biti zaboravljen“ – poručeno je sa ovog skupa a onda je minutom ćutanja odata pošta streljanim žrtvama. Parastos na Spomen groblju služilo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

Kraj spomenkika stradalima u Bojniku, vence su položili:

Delegacija Vojske Srbije, Delegacija preživelih sa streljanja i članovi njihovih porodica, Delegacija opštine Bojnik na čelu sa predsednikom Nebojšom Nenadovićem, Delegacija Jablaničkog okruga koju je predvodio načelnik Miloš Ćirić, Delegacija opštine Medveđa na čelu sa predsednikom Nebojšom Arsićem. Delegacije Republičkog i Opštinskog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. i Delegacije SUBNOR-a Bojnika, Medveđe, Lebana i          Leskovca, kao i predstavnici mesne zajednice Bojnik.

Povelju živih pročitao je predsednik opštine Nebojša Nenadović, a njom je poručio da se ovaj dan ne može i ne sme zaboraviti.

Senahid Nezirović iz Bosne i Hercegovine , učesnik Književnog konkursa bojničkog Doma kulture pod nazivom ,,Da se ne zaboravi,, pročitao svoje emotivne stihove posvećene 17. februaru.

Ovom komemorativnom skupu prisustvovao je veliki broj meštana pustorečkog kraja, kao i brojni gosti.