Koordinatorka za romsku politiku Evropske komisije Marta Garcia Fidalgo obišla romska naselje

O poboljšanju ekonomskog, socijalnog i obrazovnog položaja romske nacionalne manjine, kao i unapređenju infrastrukturnih uslova u njihovim naseljima bilo je reči prilikom posete koordinatorke za romsku polituku Evropske komisije Marte Garsie Fidalgo.

Kako je ovom prilikom naglasio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović najveći problem roma u ovom trenutku je nezaposlenost i to ilustrovao podatkom da je njih 1.460 bez zaposlenja , a da polovinu tog broja čine žene i da 90 odsto njih nema ni osnovno obrazovanje.Veliki problem je i inertnost Roma ,a to je Cvetanović potktrepio činjenicom da gotovo nijedan pripadnik ove nacionalne zajednice ne posećuje sajmove zapošljavanja koje dva puta godišnje organizuje NSZ.

Lokalna samouprava pokazuje veliku toleranciju za težak socijalni položaj Roma dodao je Cvetanović, a to pokazuju i njihova dugovanja koja se potražuju, ali nisu naplaćena od strane javnih preduzeća.

Obrazovanje roma je imperativ, kazao je direktor Doma kulture Roma Srećko Živković, ali i ukorenjene navike preranog stupanja u brak. Jedna od retkih zaposlenih  romkinja Dijana Amzić pozvala je Rome da se školuju i na taj način unaprede svoj položaj.

U razgovoru sa predstavnicima lokalne samouprave i romske nacionalne manjine Marta Garssia Fidalgo izrazila je spremnost da pomogne u realizaciji prjekata koji imaju za cilj da se ostvare bolji uslovi života i rada Roma.Ona je istovremeno podvukla da se svi eventualni konflikti na relaciji Roma i drugih naroda , kao i Roma mežusobno moraju rešavati dijalogom.

Marta Garcia Fidalgo je nakon razgovora  sa predstavnicima Roma  obišla naselja „Podvrce“ i „Slavko Zlatanović“.

Kroz projekat „EU podrška inkluziji Roma – osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“ uloženo je, za detaljnu regulaciju dela naselja „Slavka Zlatanovića“, oko milion ipo dinara, od čega je sa  50% participirala  lokalna samouprava.Na kraju ove posete zaključeno je da je grad Leskovac najtolerantniji prema Romima ne samo u Srbiji, već i šire.