LEBANE DANAS OBELEŽILO SVOJU GRADSKU SLAVU

U Lebanu su danas obeležene gradske litije. Proslavljanje litija počelo je svetom liturgijom u crkvi Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja. Svečanu liturgiju služio je namesnik Jablanički hadži Ivan Marković uz sasluženje lebanskih sveštenika.

Nakon liturgije gradskim ulicama kretala se litija. Na čelu kolone bio je krst, zatim ikone i crkvena obeležja.

Litija je išla od Lebanske crkve do „krsta“ i zapisa koji se nalaze na ulazu u ovo mesto i potom se vratila u crkvu.
Ispred crkve upriličen je obred presecanja slavskog kolača.

Na Svete Trojice ispunilo se Hristovo obećanje učenicima da će primiti blagodet Duha Svetog i progovoriti mnogim jezicima koje do tada nisu znali. Time je završeno osnivanje Hristove crkve, a apostoli su krenuli po svetu da šire hrišćanstvo, kazao je u prigodnoj besedi namesnik Jablanički hadži Ivan Marković. On se ujedno obratio okupljenim vernicima i pozvao ih na jedinstvo.

Predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović koji je i domaćin slave u ime lokalne samouprave, naglasio je da su samo mir, sloga, jedinstvo i zajedništvo koje proklamuje i Srpska pravoslavna crka garancija uspeha i napretka Lebana.

Ovo je bila prilika da namesnik Jablanički hadži Ivan Marković pozove vernike da sutra prisustvuju osvećenju zvonika crkve u Marovcu na samoj administrativnoj liniji prema Kosovu i Metohiji.

On je kazao da je crkva još nezavšena i neosveštana, a da će čin osvećenja zvonika biti obavljen uz blagoslov episkopa Niškog Arsenija.

Gradska slava