Manifestacije ,,Otvaramo vrata školama” leskovačkog Istorijskog arhiva održana po peti put

,,Otvaramo vrata školama” , naziv je tradicionalne manifestacije leskovačkog Istorijskog arhiva koja je ove godine održana po peti put.

Kako je istakla direktorka ove ustanove Marija Lazarević cilj je da se učenici osnovnih i srednjih škola upoznaju sa radom i važnošću Istorijskog arhiva koji u svojim depoima čuva neprocenjivu istorijsku građu.

 Na ovaj način učenici osnovne škole ,,Kosta Stamenković“ i Hemijsko tehnološke škole mogli su da pogledaju dokumenta, fotografije, crkvene knjige i građu koja se čuva na mikrofilmovima i u digitalnoj formi, ali i savremeni skener i postupak skeniranja dokumenata.

 

Kako je kazala Marija Lazarević tokom godinu dana opremljena je druga po redu prostorija opremljena pokretnim poličnim regalima za šta je sredstva opredelilo resorno ministarstvo i najavila skoru javnu nabavku za opremanje još jedne sobe depoa za šta će sredstva biti obezbeđena iz budžeta grada.

Učenici obilaskom Istorijskog arhiva stiču dodatna znanja vezana ne samo za istoriju, već i tehniku našeg kraja.

Marija Lazarević je naglasila da je Istorijski arhiv tokom ove godine organizovao promocije, izložbe i druge manifestacije i da će se ta praksa nastaviti i u narednom periodu.