MOŽDANI UDAR SVE UČESTALIJI UZROK SMRTI

„Moždani udari, koji svake godine pogađaju sve više ljudi jedan su od najvažnijih neuroloških poremećaja kojih treba biti svestan zbog ozbiljnosti potencijalnih simptoma i posledičnog invaliditeta koji može da ostane”, upozorava dr Maja Trajković, načelnica Službe radiologije Opšte bolnice u Leskovcu.

Moždani udar u zavisnosti da li je poremećaj cirkulacije nastao zbog neprohodnosti krvnog suda, ili zbog njegove rupture delimo na ishemički ili hemoragički.

Osnovne karaktersitike moždanoig udara su razvoj slabosti i gubitak mišićne mase, najčešće ruku i nogu, ali mogu se prvo javiti i slabost mišića za govor i gutanje. Nažalost, ovo stanje je teško dijagnostikovati s obzirom da je u pitanju retka bolest i još uvek nepoznanica za mnoge zdravstvene radnike.

Za ovo stanje obično dolazi do kašnjenja u dijagnozi od oko godinu dana, u proseku, do trenutka kada pacijent dođe kod specijaliste za neuromišićne bolesti i dobije tačnu dijagnozu. Iako ne postoji lek, postoje tretmani i važno je da se sa njima započne što je ranije moguće, kaže dr Trajković.

dr Maja Trajkovićnajveće bogatstvoOB Leskovaczdravlje