Narodni muzej u Leskovcu uputio poziv sugrađanima da postanu darodavci muzeja

Ovo je poziv da svi učestvuju u stvaranju nove postavke pod nazivom ,,Leskovac srpski Mančester”, koja će pričati priču o Leskovcu od 1878. godine, odnosno od oslobođenja od turaka do 1941. kada je Leskovac od jedne turske kasabe, postao moderan industrijski grad.

,,Leskovac je grad koji su izgradili veliki i smeli ljudi koji su svoje snove pretakali u realnost, čije sudbine, sećanja, i životi želimo da sačuvamo od zaborava. Predmeti su medijum koji prenosi ta sećanja, te sudbine, koji vraćaju u život stare Leskovčane.Putem tih sećanja, sa željom da ih spasi od zaborava, u Muzej je došao, sa rukama punim fotografijama i očima punih sećanja, Aleksandar Berdić, sin Jove Dimitrijevića, starog Leskovčanina, vlasnika bioskopa „Korzo“ i suvlasnika fabrike tekstila „Mike Kuce“. Iako je prošlo mnogo decenija od kada je porodica industrijalca Jovana Dimitrijevića napustila Leskovac, trag koji je ona ostavila u privrednom i kulturnom životu našeg grada između dva svetska rata i danas ne bledi. On osvetljava put koji treba da slede današnje generacije, put dobročinstva. Put kojim je krenuo njegov otac Jovan, danas sledi njegov sin Aleksandar.  Sudbina porodice Dimitrijević, nije samo priča o jednoj porodici, ona je paradigma Leskovca i Srbije prve polovine  XX veka. To je priča o ljudima koji su menjajući sebe na bolje menjali i Leskovac.Prošle nedelje tim Narodnog muzeja posetio je Aleksandra, koji danas živi u Vrnjačkoj Banji. Tom prilikom, pričom o svojoj porodici, fotografijama, predmetima i dokumentima, Aleksandar je na trenutak oživeo duh starog Leskovca. To je upravo onaj duh, duh menčesteraca i menčesterstva koji novom postavkom želimo da sačuvamo od zaborava“, kazala je na konferenciji za medije direktorka leskovačkog muzeja Mira Ninošević.

Naredne nedelje tim Narodnog muzeja ide za Beograd na poziv naslednika predsednika opštine Vojislava Ilića, koji će donirati muzeju predmete koje poseduje.

Apelujemo na sve Leskovčane i one koji se tako osećaju da dođu u muzej, da nam ispričaju svoje priče, priče svojih predaka i da ukoliko poseduju kakav predmet, fotografiju ili dokument ponesu sa sobom i udahnu im novi život. Muzej je zahvalan svim svojim darodavcima koji su svoje priče, uspomene, sećanja nesebično podelili ne sa Muzejem, već sa svim prošlim i budućim generacijama, rečeno je na konferenciji .