ODRŽANA 66. SEDNICA GRADSKOG VEĆA

Većnici su se na ovoj sednici najpre pozitivno izjasnili o Izveštaju o sprovedenoj javnoj raspravi o nacrtu budžeta grada za 2023. godinu.

Kako je istakla Marija Milosavljević, šef Odeljenja za finansije Gradske uprave javna rasprava imala je za cilj da se uzmu u obzir predlozi i sugestije građana, njihovih udruženja i institucija i samim tim sagledaju stvarne potrebe građana.

Na sednici je prezentovan i Nacrt Odluke o budžetu za nareednu godinu. Kako je u obrazloženju istakla Marija Milosavljević buidžet za narednu godinu planiran je u visini od 5 milijardi 955 miliona i 612 hiljada dinara i veći je u odnosu na poslednju odluku o izmenama i dopunamqa odluke o budžetu grada za 2022. godinu za 445 miliona i 463 hiljade dinara, odnosno za 8 odsto.

Planirani prihodi od poreza na dohodak i kapitalne dobitke iznosi 3 milijarde i 140 miliona dinara, što je 26,8 procenata više od ostvarenja ovog prihoda u 2022. godini. Porez na zarade u 2023. godini planiran je u iznosu od 2 milijarde i 654 miliona dinara, što je za 554 miliona dinara više u odnosu na ovu godinu.

Milosavljevićeva je podvukla da su planirani prihodi i rashodi uravnoteženi i iznose 5 milijardi 955 miliona i 612 hiljada dinara. U strukturi rashoda troškovi za zaposlene učestvuju sa 25, 2 procenta ili u novčanom iznosu od milijardu 502 miliona i 33 hiljade dinara, a zatim se rashodi ređaju po razdelima.

Kako je odlučeno na sednici Gradskog veća lokalna samouprava će sa 5,5 miliona dinara sufinansirati 50 posto troškova za ugradnju solarnih panela i cirkulacionih pumpi.

Javni konkurs za sufinansiranje ugradnje solarnih panela i unapređenje termotehničkih sistma biće uskoro raspisan i za sufinansiranje ove dve mere predviđeno je 5,5 miliona dinara. Za ugradnju solarnih panela u gradskoj kasi, kako je podvukao većnik Aleksandar Pejčić predviđeno 4,2 miliona, a za ugradnju cirkularnih pumpi za porodične kuće 1,2 miliion dinara.

Tekst konkursa biće objavljen, 2. novembra, na gradskom sajtu, a rok  za prijavljivanje je 21 dan.

Većnici su se na sednici pozitivno izjasnili i o predlozima rešenja za otuđenje gradskog građevinskog zemljišta pravnim ili fizičkim licinma, kao i o žalbama građana na pojedine organe uprave u drugom strepenu.

Gradskog veća