ODRŽANA SEDNICA ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE

Epidemiološka situacija u gradu na sednici Štaba za vanredne situacije ocenjena je kao ozbiljna.

Kako je u svom izveštaju naglasio v.d direktora ZZJZ dr Ivan Sokolović zaražavanje kod zaposlenih u kompanijama i ustanovama dovodi se u vezu sa kontaktima, kako u okviru porodice, tako i na poslu u uzajamnim kontaktima, a iz tih klastera od početka epidemije na prvom mestu je fabrika Aptiv sa 923 obolela, a zatim sledi Jura sa 672 obolela i Opšta bolnica  sa 558 i Ustanova za odrasla i starija lica sa preko 100 potvrđenih slučajeva.

On je podvukao da je trećina obolelih u velikim kolektivima nevakcinisano.Sokolović je izneo podatak da je od početka epidemije na teritoriji okruga potvrđeno 23.036 obolelih od kovida 19, a od tog broja u gradu Leskovcu njih 14046. Kako je rekao dr Sokolović u poslednjih 14 dana aktivan je 2231 slučaj kovida u okrugu, a u Leskovcu 1388.

On je izneo podatak da je u Kovid bolnicu Kruševac od 30. juna do sad  upućeno 180 pacijenata sa teritorije okruga. Trenutno je u leskovačkoj Kovid bolnici koja je popunjena sa 95,6 odto na lečenju 231 pacijent, a od toga njih 163 su na kiseoničkoj potpori. Od početka epidemije, kako je kazao Sokolović na teritoriji okruga registrovano je 506 smrtnih ishoda, a od tog broja u Leskovcu 341.

Kako je rečeno vakcinacijom je na nivou okruga obuhvaćeno 44,92 odsto stanovnika, a od tog broja u Leskovcu 45,36 što je nedovoljno

Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović ocenio je trenutnu epidemiološku situaciju kao izuzetno tešku, a to potvrđuje i 231 pacijent u leskovačkoj Kovid bolnici, od čega su njih 170 iz Leskovca,

U Kovid bolnici je veći broj prijema nego otpusta, kazao je Cvetanović i to ilustrovao podatkom da je prisutno 15 prijema i 7 otpusta. Zato će se, kako je podvukao Cvetanović pacijenti na hospitalizaciju slati u Kruševac i to sve dok broj hospitalizovanih u Leskovcu padne ispod 200.

„Nažalost, procenat vakcinisanih na teritoriji našeg grada nije na zavidnom nivou. Prvu dozu je primilo 52.036 lica – 47,27%, drugu 49.940, odnosno 45,36% i treću 14.052 što u procentima iznosi 12,76%. Ove brojke su nedovoljne da bismo smatrali da naša zajednica zaštićena, zato je važno da sugrađani shvate ozbiljnost situacije i odazovu se vakcinaciji koja je, podsećamo, potpuno besplatna.“

„Sledeći politiku Vlade Republike Srbije, u našem gradu ćemo sprovoditi odluke koje je doneo republički Krizni štab a koje se tiču uvođenja Kovid propusnica koje se odnose na boravak u ugostiteljskim objektima nakon 22 sata čija će kontrola krenuti od večeras sa restriktivnim merama. Cilj uvođenja propusnica je isključivo zaštita zdravlja naših sugrađana i svih stanovnika Republike Srbije, a ne novčano kažnjavanje građana, zato očekujemo i verujemo da će se svi ponašati odgovorno i poštovati ovu meru,“ – dodao je gradonačelnik Cvetanović i pritom pokazao svoj digitalni zeleni sertifikat.

„Svako od nas poznaje bar neku porodicu koja je izgubila nekog svog bliskog, zato svi treba da shvatimo važnost vakcinacije“ – rekao je gradonačelnik i preneo iskustvo sa nedavno održanog Kongresa Udruženja kardiologa Srbije na kojem je istaknuto da je važno imunizovati što veći broj stanovnika kako bi se svi zaštitili i naglasio da je vakcina jedini način da zaštitimo sebe, svoje porodice, komšije i prijatelje i zahvalio medijima koji od početka pandemije prenose sve mere i apele na građanstvo da se vakciniše i rekao da se, kada je vakcinacija u pitanju, vode stručnim savetima medicinskog osoblja.

Direktor Opšte bolnice Leskovac dr Nebojša Dimitrijević je rekao da procenat vakcinisanih u bolnici iznosi preko 90%, i da trenutno ima 30 obolelih zaposlenih. Govorio je o sastanku u Ministarstvu zdravlja gde je ministar Zlatibor Lončar je naglasio da u pogledu vakcinacije treba slušati stručnjake na ovom polju i dodao da nema registrovanih smrtnih slučajeva od vakcine, neželjenih efekata da, ali smrtnog ishoda ne i rekao da je preminulo četiri pacijenata, dva vakcinisana, dva koja nisu, ali naglasio da su vakcinisani imali teške pridružene bolesti. Osvrnuo se na izjave date na nedavnom protestu protiv vakcinacije rekavši da su izjave sulude i da smatra kako se ljudima koji su protiv vakcinacije a nisu stručni daje previše publiciteta.

Dr Časlav Nedeljković je danas naglasio da u Srbiji ima više od tri miliona nevakcinisanih, dodao da je decembra prošle godine pored brojnih mera tada bilo 9700 hospitalizovanih, a da danas ima nešto preko 6700 u Srbiji što dokazuje da vakcina ima efekta. Rekao i da na kiseoničnoj potpori tada bilo 570 osoba, da ih je danas 280, što je značajna razlika, i napomenuo smanjen broj zaraženih zdravstvenih radnika sa 15 na oko 3%, konkretno u Domu zdravlja, i zaključio da vakcina čak i na postojećem procentu daje efekat i da bi davala još veći sa višim procentom vakcinisanih.Ivica Ranđelović, načelnik Sektora za vanredne situacije je danas najavio održavanje vežbe „Sistem 21“ 5.11. koja će biti održana u 50 lokalnih samouprava koja će niti usmerena ka ispitivanju spretnosti osoba zaduženih za bezbednost građana i dodao da će biti održana kao simulacija gašenja požara na Osmospratnici.

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA LESKOVCA