OSNOVNA ŠKOLA „JOSIF KOSTIĆ“ NASTAVILA AKCIJU POD NAZIVOM „UMETNICI ŠKOLI“

„Umetnici školi“, je akcija jedinstvena u Srbiji, sa idejom da umetnici oplemene školski prostor donirajući školi svoja umetnička dela. Ova akcija pokrenuta je 2021. godine i nastavljena i u 2022. godini kada je akademski slikar i strip autor Darko Nikolić školi poklonio mural Svetog Save i mural Nikole Skobaljića po motivu stripa Nikole Mitrovića Kokana, da bi u 2023. godini ova obrazovna ustanova obogatila svoj prostor i umetničkom fotografijom.

Majstori fotografije Fadil Šarkij i Radoslav Filipović, uz bivšeg učenika škole “Josif Kostić”, fotografa Aleksandra Stamenovića poklonili su školi 10 svojih fotografija koje su izložene na centralnom stepeništu koje će od sada biti izložbeni prostor za ovu granu vizuelne umetnosti. Gest ima i simboličku vrednost jer odaje poštu nastavniku Bobanu Krstiću preminulom 2020. godine od virusa KOVID 19, koji je u školi dugi niz godina vodio foto sekciju u okviru koje je između ostalog Aleksandar Stamenković napravio svoje prve fotografije. Kako je istakao direktor škole Milan Tončić ovo je vredna kolekcija koja će obogatiti izložbenu postavku.

Umetnički fotograf Radoslav Filipović istakao je da mu je drago što je školi poklonio svoje fotografije. On je ujedno pozvao mlade da se u eri digitalne upoznaju i sa tradicionalnom fotografijom koja ima svoju umetničku vrednost.

U okviru akcije “Umetnici školi” Osnovnoj školi “Josif Kostić” su do sada uručene slike Dragoljuba Stankovića Čivija, Zorana Krulja, Miodraga Milutinovića, Joškina Šiljana, Ivana Ranđelovića, Vlastimira Spirića, Nikole Vukića, Igora Stojanovića, Silvane Spasić, Anje Cakić, Davora Pešića, Vladimira Stefanovića Laleta, Dejana Ranđelovića, Darka Nikolića, Nebojše Stefanovića Zaneta, Srboljuba Ranđelovića, Ninoslava Miljkovića, dok je nekoliko portreta znamenitih ličnosti iz srpskog obrazovanja donirao i nastavnik škole Dušan Milenković.

OŠ Josif Kostić