OTVOREN 13. SAMIT FOTOGRAFA EX JUGOSLAVIJE

Sinoć je otvoren 13. Samit fotograga eks Jugoslavije koji će trajati od 5. do 8. oktobra, a koji je okupio 50-ak majstora fotografije iz svih zemalja eks Jugoslavije, sve u organizaciji Foto kluba „Leskovac“ i Leskovačkog kulturnog centra, pod pokroviteljstvom grada Leskovca.

Nagradu „Tomin šešir“, koja nosi naziv po majstoru jugoslovenske i srpske fotografije Tomislavu Peterneku, a koju Foto klub „Leskovac“ dodeljuje za doprinos razvoju fotografije i međunarodne saradnje u regionu, dodeljena je Siniši Skenderiji, majstoru fotografije Asocijacije za umetničke fotografije BiH. Ujedino je priređena i njegova deseta samostalna izložba pod nazivom „Spone“. Dodeljen je i specijalni „Tomin šešir“, Vesni Đorđević, sekretaru Foto kluba za doprinos organizaciji ove manifestacije i 30 godina rada u Foto klubu.

U ime Leskovačkog kulturnog centra obratila se direktorka ove ustanove Sanja Conić.

Ovogodišnji Samit je u ime lokalne smouprave otvorila je pomoćnik gradonačelnika Leskovca Marija Rajković- Ona je istakla da je ovo značajna manifestacija koju podržava grad Leskovac i kopja je postala čuvena i veoma respektabilna.

Branimir Ritonja, fotograf iz Maribora govorio je o značaju ove manifestacije i u ime fotografa je i zvanično otvorio.

Programom trodnevne manifestacije predviđene su izložbe, predavanja i snimanja znamenitosti i prirodnih lepota Leskovca i Pirota. Na dve kolektivne izložbe predstavljeni su radovi nastali na prethodnom samitu koji su izloženi na platou ispred LKC-a.

Na galeriji je izbor foto klubova i nacionalnih udruženja koji pruža uvid u svremene tendencije i kretanja u fotografiji. Predavanje i prezentaciju održao je Riječanin Ivica Nikolac, član Hrvatske udruge likovnih umetnika primenjenih umetnosti.

LKCSamit fotografa